Sneltest endometriose

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Onderzoekers van de KU Leuven hebben samen met collega’s uit Australië, Hongarije en Jordanië een sneltest ontworpen om endometriose gemakkelijk te kunnen opsporen.
Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Vrouwen die aan endometriose leiden, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het urineren en ontlasten. Endometriose kan ook nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid. Endometriose komt naar schatting bij ongeveer 10% van alle vruchtbare vrouwen voor en kan een behoorlijke impact hebben op iemands leven. Omdat endometriose niet altijd herkend wordt, blijven veel vrouwen onnodig met pijnklachten rondlopen.
Om de diagnose van endometriose te stellen is meestal een laparoscopie nodig. Hierbij wordt via een minuscule insnede (van slechts anderhalve centimeter) ter hoogte van de navel een kijkinstrument ingebracht, waarlangs de organen van het kleine bekken rechtstreeks kunnen worden geëvalueerd. Via dezelfde weg kan, indien nodig, worden ingegrepen.
Met de nieuwe test zou endometriose eenvoudiger en sneller en ook in een vroeger stadium kunnen vastgesteld worden. Daarbij wordt een beetje baarmoederslijmvlies uit de baarmoederhals gehaald. Dit kan gebeuren via de vagina zoals men een biopsie neemt. Door de zenuwweefsels van het staal te analyseren, kan met bijna 100% zekerheid worden vastgesteld of er endometriose is.

Lees ook: Alles wat je moet weten over endometriose
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram