Nieuwe test prostaatkanker

nieuws PROGENSA® PCA3, de eerste genetische test, specifiek voor prostaatkanker, maakt gebruik van een innovatieve technologie voor de diagnose van deze aandoening. Nieuwe studies tonen aan dat de test nauwkeuriger is bij het voorspellen van een positieve biopsie dan het bepalen van PSA(Prostaat Specifiek Antigeen) in het bloed bij mannen die eerder een negatieve biopsie hadden. In tegenstelling tot andere markers, is PROGENSA® PCA3 enkel geactiveerd in prostaatkankerweefsel, waardoor het een meer specifieke indicator is voor kanker.

Volgens Professor Van Poppel, voorzitter van de dienst urologie van de Universitaire Ziekenhuizen van Leuven kan de PROGENSA® PCA3-test “helpen de onzekerheid te verminderen rond de diagnose van prostaatkanker door het geven van een meer accuraat en definitief resultaat. De test kan de waarschijnlijkheid van een vroege diagnose helpen verbeteren en heeft het potentieel het verschil te maken voor het leven van sommige mannen door artsen te helpen beslissen al dan niet met meer biopsies verder te gaan – dewelke zeer pijnlijk kunnen zijn en ongewenste nevenwerkingen kunnen hebben. Elke test die de angst kan verminderen alsook het risico om een onnodige biopsie te ondergaan is goed nieuws voor de patiënten.”

Nieuw onderzoek wees ook uit dat de PROGENSA® PCA3-test niet enkel een nuttige marker is voor de detectie van prostaatkanker maar ook voor de classificatie van mannen gediagnosticeerd met prostaatkanker. “Deze bevindingen suggereren dat de PCA3-score potentieel een effectief hulpmiddel is om te bepalen of mannen kandidaat zijn voor actieve opvolging dan wel voor een interventie. Het kan helpen om mannen met een minder agressieve vorm van kanker te selecteren, voor wie een actieve opvolging een beter alternatief is dan een agressieve therapie.” aldus Professor Tombal, Diensthoofd, Dienst Urologie, Universitaire kliniek Saint-Luc.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram