Te veel radon in de huiskamer

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-txt-radon-170-100.jpg

nieuws Uit onderzoek van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) blijkt dat in 1 op 10 huiskamers in Vlaanderen en Brussel een te hoge concentratie radon werd gemeten.
Radon is een radioactief gas dat van nature voorkomt in de bodem en in gesteentes. Het is kleur- en geurloos, waardoor u niet merkt dat het in een gebouw aanwezig is.
Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes of via leidingen, dan kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken. Wanneer het wordt ingeademd, bereikt het de longen en bestraalt het longweefsel, waardoor dit wordt beschadigd en het risico op kanker toeneemt. Radon is na roken belangrijkste oorzaak van longkanker in ons land. Rokers lopen een extra groot risico.

Ventileren en verluchten
Een goede kwaliteit van de binnenlucht is daarom noodzakelijk. Om de hoeveelheid radon niet te doen opstapelen, is het belangrijk om voldoende te ventileren en verluchten (ook in de kelder).

Meten?
Wilt u zelf graag de hoeveelheid radon in uw woning meten? Tot en met 31 januari 2016 kan elke burger een radondetector bestellen via www.radonactie.be. De kostprijs bedraagt 20 euro, inclusief analyse van de meetresultaten en eventuele hulp bij sanering.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram