Minder ongevallen bij volle maan en slecht weer

nieuws Bij volle maan en slecht weer gebeuren er minder ongevallen, of worden althans minder mensen opgenomen op een dienst spoedgevallen van het ziekenhuis. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Groningen.
Gegevens van 350.000 ongevalpatiënten in 36 jaar werden vergeleken met de weergegevens van het KNMI (temperatuur, windkracht, neerslag, zicht, luchtdruk en maanstanden).
Bij volle maan lag het aantal trauma’s 2,1 procent lager dan op dagen met nieuwe maan. Op de openbare weg daalde het aantal ongelukken zelfs met vier procent. De maanstand is mogelijk van invloed door de hoeveelheid licht en het zicht tijdens de nachtelijke uren.

Bij goed weer waren er 10% meer opnames dan bij gewoon weer, omdat er dan meer mensen buiten zijn en het drukker is op de weg. Bij slecht weer waren er bijna 3% minder opnames. Wie niet in het ziekenhuis wil belanden, kan op mooie dagen dus maar beter oppassen, zeggen de onderzoekers. Het slechtst denkbare weertype is een hele hete dag zonder regen. Veel mooie dagen waren er overigens niet tijdens de onderzoeksperiode. Op slechts 16,5 procent van de dagen in 36 jaar was het volgens de onderzoekers de gehele dag warmer dan 20 graden of scheen de zon langer dan acht uur. Ook schoolvakanties hadden invloed op de drukte in het ziekenhuis. Als een deel van de Nederlanders in de zon ligt te bakken, zijn er duidelijk minder patiënten. Het aantal sporters op de spoedafdeling daalt dan zelfs met zeven procent.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram