Voor jou gelezen op De Standaard

Handvol noten per dag om langer te leven

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Elke dag een handvol noten eten, volgens recent onderzoek helpt deze eenvoudige truc om het risico op hartziekten, kanker, ziektes aan de luchtwegen en diabetes stevig te beperken.


Dat noten heel wat goede vetten en vezels bevatten die hartziekten helpen tegen te gaan, was al langer bekend. Maar uit onderzoek door een groep internationale wetenschappers dat werd gepubliceerd in BMC Medicine blijkt dat noten nog andere verdiensten hebben. Om tot die conclusie te komen werden 29 studies en data van 800.000 mensen geanalyseerd.

Daaruit bleek dat mensen die dagelijks een handjevol (twintig gram) van gelijk welke noten aten bijna 30 procent minder vaak met hartaandoeningen af te rekenen kregen. Bovendien was hun kans op het krijgen van kanker 15 procent lager en de kans op vroegtijdig overlijden 22 procent lager. Personen die regelmatig noten eten, liepen daarnaast de helft minder risico om te sterven aan een aandoening aan de luchtwegen en het risico op diabetes nam met bijna 40 procent af.

De bevindingen wijzen er dus op dat - hoewel noten veel calorieën en vetten bevatten - ze heel wat voordelen hebben en dus beter in elk dieet ingepast kunnen worden. Hou het daarbij wel bij een portie van twintig gram, want meer eten zorgt er niet voor dat de positieve effecten verder toenemen.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161206_02610925


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram