Roken verhoogt kans hartaanval op jonge leeftijd

nieuws Mensen jonger dan 40 jaar lopen vijf keer meer risico op een hartaanval als ze roken. Dat blijkt uit een internationale studie van het National Public Health Institute in Helsinki gebaseerd op cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over hart- en vaatziekten en risicofactoren.
Voor het onderzoek bekeek het team 23.000 niet-dodelijke hartaanvallen bij volwassenen tussen 1985 en 1994 in 21 landen. Viervijfde van de slachtoffers in de leeftijdsgroep 35-39 jaar bleken te roken. Rokende mannen van die leeftijd bleken bijna vijf keer zoveel kans te hebben op een hartaanval dan hun niet-rokende leeftijd- en seksegenoten. Bij vrouwen was die kans nog iets groter. Volgens de onderzoekers kan 50% van de hartaanvallen bij mannen en vrouwen beneden 50 jaar vermeden worden door te stoppen met roken.
Volgens de onderzoekers gaan de meeste jonge rokers er ten onrechte van uit dat hen pas op late leeftijd problemen staan te wachten.

bron: Tabacco Control, Augustus 2004

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram