Roken doodt hersencellen

nieuws Franse wetenschappers hebben ontdekt dat roken niet alleen slecht is voor de longen en het hart, maar ook hersencellen doodt. Dat roken de concentratie ten goede komt, is volgens hen dan ook een fabeltje.
De onderzoekers van INSERM gaven drie groepen ratten verschillende dosissen nicotine gedurende 42 dagen. Een vierde groep kreeg geen nicotine.
Bij de ratten die de hoogste dosis nicotine hadden gekregen, werd een betekenisvolle vermindering van hersencellen genoteerd. Niet alleen werden hersencellen door de nicotine vernietigd, maar bovendien werden ook tot de helft minder nieuwe hersencellen geproduceerd. Ook werd vastgesteld dat de ratten die nicotine hadden gekregen minder PSA-NCAM produceerden. Dit is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in de aanpassing van de hersenen en in het vermogen om nieuwe activiteiten te leren en in de geheugenfunctie.
Bron: The Journal of Neuroscience, mei 2002

Lees ook: Stoppen met roken: een uitdaging


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram