Is luide muziek schadelijk voor ongeboren baby?

123-zw-buik-geluid-koptelef-08-17.jpg

nieuws Gehoorschade bij baby’s begint al tijdens de zwangerschap. Wanneer een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan lawaai, dan heeft ook haar ongeboren baby daar last van. Daarom raadt audioloog Bart Vinck zwangere vrouwen aan om festivals te mijden. Het zelfde geldt voor werken in een omgeving waar het omgevingsgeluid 85 decibel overschrijdt.

De buikwand en de vloeistoffen in de baarmoeder houden namelijk slechts een beperkt deel van schadelijke lage frequenties van het geluid tegen. Wordt een zwangere vrouw blootgesteld aan 102 decibel, wat niet ongewoon is op een festival, dan krijgen de oortjes van haar ongeboren kind, die zich al na drie à vier maanden ontwikkelen, nog 97 decibel te verwerken. Algemeen gaat men ervan uit dat je niet langer dan 8 uur aan 80 decibel mag blootgesteld worden. Op festivals gaat het er vaak dagenlang luider aan toe.

Bijkomend probleem is dat lawaai ervoor zorgt dat ook de bloeddruk, de hartslag en het adrenalinepeil van de moeder stijgt. Ook dat is ongunstig voor de ongeboren baby en kan indirect voor schade zorgen.

bron: eoswetenschap.nl

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram