Aanpak van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap

123m-vr-zw-ziek-misselijk-braken-01-17.jpg

dossier Bij 50 tot 90% van de vrouwen treedt in het begin van de zwangerschap misselijkheid en braken op. De oorzaak is niet goed bekend. In de meeste gevallen is de situatie weinig ernstig, en is er geen risico voor de moeder of het ongeboren kind.
In de meeste gevallen kunnen de nausea en het braken bedwongen worden met niet-medicamenteuze maatregelen.
• Men kan aanraden frequent (om de 2 à 3 uur) kleine hoeveelheden te drinken of te eten (best vetarm).
• vermijden van de geur van voedsel dat misselijkheid uitlokt,
• inname van koolzuurhoudende dranken,
• rust in liggende houding,
• regelmatig frisse lucht.
• Niet onmiddellijk opstaan bij het ontwaken, maar eerst een kleinigheid eten voor je uit bed komt

Frequent worden tegen nausea en braken tijdens de zwangerschap geneesmiddelen genomen. Hun doeltreffendheid is echter niet bestudeerd in degelijke studies, en de informatie over een eventueel risico voor de ongeboren vrucht (teratogeen effect) is meestal beperkt.
Neem alleszins nooit een geneesmiddel op eigen houtje, maar vraag altijd eerst raad aan uw arts.

Geneesmiddelen

- Niet-fenothiazine H 1 -antihistaminica
De doeltreffenheid van de H 1 -antihistaminica bij nausea en braken tijdens de zwangerschap is bestudeerd in meerdere klinische studies.

• Doxylamine is best bestudeerd, zowel qua doeltreffendheid als qua risico van teratogeniteit. De ongewenste effecten bij de moeder zijn vooral slaperigheid en anticholinerge effecten zoals obstipatie en droge mond. Doxylamine is in België noch als specialiteit noch als grondstof te verkrijgen.
• Voor meclozine (Agyrax®, Postafene®), difenhydramine (Benylin®, Nuicalm®)en dimenhydrinaat (Paranausine®) wijzen de gegevens bij de mens niet op een teratogeen effect, maar de ervaring is veel geringer. Meclozine is teratogeen bij het dier.

- Metoclopramide
Metoclopramide (Dibertil®, Docmetoclo®, Metoclopramide EG, Movistal®, Primperan®) is een alternatief voor doxylamine. De doeltreffendheid is niet specifiek bestudeerd bij zwangere vrouwen. De gegevens bij zwangere vrouwen zijn nog vrij gering, maar tonen geen teratogeen risico. Metoclopramide is niet teratogeen bij het dier.

- Fenothiazinederivaten
Er bestaan gegevens over een gunstig effect van de fenothiazinederivaten bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap.
• Voor promethazine (Phenergan®) en chloorpromazine is de ervaring het grootst. Chloorpromazine is in België niet als specialiteit beschikbaar, maar is magistraal te bereiden. Volgens La Revue Prescrire zijn bij braken resistent tegen doxylamine en metoclopramide, in het bijzonder bij onbedwingbaar braken (hyperemesis gravidarum), chloorpromazine of promethazine (Phenergan®) de eerste keuze, naast herstel van de water- en elektrolietenbalans en toediening van vitamine B 1 (thiamine).
• Voor metopimazine (Vogalene®) zijn er geen goede gegevens over gebruik tijdens de zwangerschap, en gebruik tijdens de zwangerschap wordt dan ook afgeraden.

• Voor pyridoxine (vitamine B 6 ) is de doeltreffendheid twijfelachtig. Voor domperidon (Motilium®) , corticosteroïden en ondansetron (Zofran®) zijn de gegevens te beperkt of afwezig, en deze middelen dienen dan ook niet te worden gebruikt.

bron: Folia Pharmaceutica

Laatst bijgewerkt: januari 2017
Baby op komst ? Baby op komst ?

Vraag nu je startbedrag van 1.167,33 € aan. Het duurt slechts enkele minuten...

Startbedrag aanvragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram