Slapen op linkerzij halveert kans op miskraam | gezondheid.be

Slapen op linkerzij halveert kans op miskraam

nieuws Nieuw onderzoek wijst erop dat er mogelijk een verband is tussen de positie waarin zwangere vrouwen slapen en de kans op een doodgeboren kindje. Dat is te lezen in het blad British Medical Journal (BMJ).

Wetenschappers van de universiteit van Aukland (Nieuw-Zeeland) bestudeerden 155 vrouwen die allemaal een doodgeboren kindje hadden gekregen na 28 weken. Ze vergeleken de resultaten met die van 310 vrouwen die een gezond kindje ter wereld hadden gebracht. Vrouwen die op de rug sliepen, bleken twee keer meer kans te hebben op een doodgeboren kindje dan vrouwen die in de laatste fase van de zwangerschap op hun linkerzijde sliepen. Ook vrouwen die op de rechterzijde sliepen hadden een iets verhoogd risico op een miskraam. Ook vrouwen die maximaal één keer per nacht moesten opstaan om naar het toilet te gaan, hadden meer kans op een doodgeboorte dan vrouwen die meer dan één keer moesten opstaan. Daarnaast ontdekten de wetenschappers een verband tussen het risico op een miskraam en het geregeld slapen gedurende de dag in de laatste maand van de zwangerschap

De onderzoekers wijzen erop dat het risico van een miskraam hoe dan ook gering is: 1,96 op de 1000 geboorten bij vrouwen die op de linkerzij slapen, tegenover 3,93 op de 1000 geboorten bij vrouwen die dat niet doen.
Dat heeft zeer waarschijnlijk te maken met de betere bloedcirculatie en de betere bloedtoevoer naar de baarmoeder wanneer de vrouw op de linkerzijde slaapt.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.