80 procent van kankers veroorzaakt door milieu

nieuws Volgens Luc Hens, professor menselijke ecologie aan de VUB, speelt het milieu een zeer belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van kanker, zeker in tachtig procent van de gevallen. ,,Er wordt te veel de nadruk gelegd op de levensstijl van de mensen en de genetische basis van kanker.’’ In Vlaanderen krijgt een op de drie inwoners voor zijn 75ste één of andere vorm van kanker. Dat cijfer stijgt, niet alleen doordat we steeds ouder worden, ook door steeds meer kankerverwekkende stoffen in het milieu.
Om het aantal kankers in Vlaanderen naar beneden te krijgen is er volgens de professor slechts één oplossing: ,,De uitstoot van die kankerverwekkende stoffen moet naar beneden. Die uitstoot is hier trouwens zeer hoog doordat hier zoveel mensen op zo’n beperkte oppervlakte wonen.’’ Niet alleen steden zijn kankerverwekkend. ,,Uit een recente studie blijkt dat de aanwezigheid van bepaalde kankerverwekkende stoffen het hoogst is in Peer.’’ Volgens Hens ligt hier voor de politiek een uitgelezen kans om een voortrekkersrol te spelen. ,,Politici zouden de moed moeten hebben maatregelen te nemen die de emissie van bijvoorbeeld diesel terugdringen. Dat gebeurt niet omdat men zich liever plooit naar de transportsector, die het nu al zo lastig heeft. Zolang de politiek niet durft in te grijpen, vallen hier te veel kankerdoden.’’


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram