Kan een voetbad helpen tegen migraine?

unsplash_voeten_voetbad_tenen_2023.jpg

dossier

Van piercings in je oren tot een extra dosis Dafalgan, online circuleren er heel wat middeltjes waarvan beweerd wordt dat ze migraine verlichten. De nieuwste TikTok-remedie: een voetbad met warm water. De hitte zou ervoor zorgen dat bloed vlotter naar je voeten stroomt waardoor de druk in je hoofd wordt verlicht. Klinkt veelbelovend, maar klopt het wel? 

Lees ook: Migraine: groenlichttherapie haalt baanbrekende resultaten


Een studie uit 2014 lijkt dat inderdaad te bevestigen. Wetenschappers onderzochten gedurende 45 dagen het effect van een voet- en armbad bij personen met chronische migraine. De patiënten gaven na afloop van het experiment aan dat ze minder hoofdpijn ervaarden en er ook minder last van hadden. De omvang van de studie is echter te klein om veralgemenende uitspraken te doen.

Er is wel een gelijkaardige studie die beaamt dat een warm voetbad pijnverlichting biedt, áls je tegelijkertijd je hoofd koelt met een icepack. Het principe hierachter is dat de combinatie van warmte aan de voeten en kou op het hoofd de bloedstroom kan helpen omleiden en mogelijk een deel van de pijn bij migraine kan verzachten.

Baat het niet, dan schaadt het niet? 

Lees ook: Migraine: welke rol speelt voeding?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.besthealthmag.ca
https://onlinelibrary.wiley.com


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram