Vijf ongelofelijke feiten over je lever

123m-afb-lever-rood-02-17.jpg

nieuws Je lever is wellicht niet iets waar je elke dag aan denkt. En toch zou je dat misschien beter wel doen, want het is een zeer belangrijk orgaan. Het bevindt zich aan de rechterkant van je lichaam, onder je ribbenkast, en het doet veel meer voor je dan je je kunt inbeelden.
Dit zijn alvast vijf redenen waarom je zorg moet dragen voor je lever:

1. De lever helpt om een bloeding te stoppen. Hij maakt proteïnen aan die het bloed doen stollen waardoor een bloeding stopt.

2. Je levert reinigt je bloed. Stel je je lever voor als een immense sorteerband die dag en nacht de goede bestanddelen, zoals vitamines en nutriënten, scheidt van de slechte, zoals alcohol, pesticiden en chemische producten.

3. Hij produceert gal die daarna wordt opgeslagen in de galblaas. Gal heb je nodig om je voedsel te verteren en om de afvalstoffen uit je lichaam te helpen wegvoeren.

4. Je lever is de energiebron van je lichaam, je tankstation dat 7 op 7, 24 uur op 24 open is. Hij moet je bloedsuikerspiegel op peil houden. Dat gaat zo in zijn werk: je eet koolhydraten en je lichaam zet die om in glucose. Die wordt door je lever opgeslagen in de vorm van glycogeen. Je lever breekt die dan af en levert suiker aan je bloed telkens het energie nodig heeft.

5. En tot slot, wat er magisch is aan de lever is dat hij regenereert! Geen enkel ander orgaan in het menselijk lichaam heeft een dergelijk vermogen om zichzelf te reconstrueren. Zelfs als er 75% van je lever ziek is of moet worden verwijderd, kunnen de resterende gezonde cellen het overnemen om de lever terug op te bouwen. Ze kunnen die niet tot 100% herstellen maar wel voldoende om hem weer normaal te laten functioneren.

Wat moet je daarvoor doen?

De enige tegenprestatie die je lever daarvoor vraagt, is dat je hem goed behandelt door:
1. Voldoende en regelmatig te bewegen en gezond te eten.
2. Niet te roken, alcoholgebruik te beperken en verstandig om te gaan met medicatie.

Alles wat je in je mond stopt, komt finaal in je lever terecht. Dus denk tweemaal na bij wat je eet en drinkt!

bron: HD

Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram