Roken verhoogt kans op chronische rugpijn

123-roken-sigaret-tss-vingers-170-09.jpg

nieuws Mensen die roken hebben drie keer zo veel kans om chronische lage rugpijn te ontwikkelen dan niet-rokers. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek in opdracht van de US National Institutes of Health in het vakblad Human Brain Mapping.

De onderzoekers observeerden gedurende één jaar 68 mensen met sub-acute lage rugpijn (pijn gedurende 4 tot 12 weken). Ze moesten een vragenlijst invullen over hun pijn en ondergingen vier keer een hersenscan. Daarnaast werd een groep van 24 mensen met chronische lage rugpijn (langer dan 5 jaar) opgevolgd.
Volgens het onderzoek hadden de rokers meer kans dat hun sub-acute rugpijn evolueerde tot chronische rugpijn. Bovendien werd verhoogde activiteit vastgesteld in het hersengedeelte dat betrokken is bij beloning en verslaving. Volgens de onderzoekers heeft dit laatste een invloed op de manier waarop de hersenen reageren op rugpijn en lijkt het erop dat rokers minder veerkrachtig zijn bij een periode van pijn.

Bij de deelnemers die stopten met roken tijdens het onderzoek nam de activiteit tussen de hersengebieden af, waarmee de vatbaarheid voor chronische pijn ook bleek af te nemen.


Laatst bijgewerkt: december 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram