Hoe gevaarlijk is insecticide acetamiprid voor onze gezondheid?

In dit artikel
Hoe gevaarlijk is insecticide acetamiprid voor onze gezondheid?

dossier

Acetamiprid is een insecticide met een doeltreffende werking, waardoor het heel vaak wordt gebruikt bij de bestrijding van ongedierte in de land- en tuinbouw, maar de bezorgdheid over de mogelijke schadelijke effecten op mens en milieu groeit. 

Wat is acetamiprid?

Getty_spinazie_sla_groenten_2024.jpg

© Getty Images

Acetamiprid is een bestrijdingsmiddel dat behoort tot de klasse van de neonicotinoïden. Neonicotinoïden ('neonics') staan al  enkele jaren in een negatief daglicht omdat ze in verband worden gebracht met de bijensterfte. Van de neonicotinoïden is momenteel enkel acetamiprid nog goedgekeurd in de EU.
Acetamiprid zorgt ervoor dat insecten verlammen en uiteindelijk sterven. Dit werkingsmechanisme is weliswaar effectief tegen ongedierte in de land- en tuinbouw, maar brengt ook risico's met zich mee voor andere organismen, waaronder mensen. Hoe toxisch het voor ons is, hangt natuurlijk af van de dosis en de blootstelling, maar een grote inname kan lijden tot ernstige vergiftiging, mogelijk zelfs met fatale afloop.

Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?

Symptomen van vergiftiging door acetamiprid

Acute vergiftiging met acetamiprid kan gepaard gaan met een scala aan symptomen, waaronder misselijkheid, braken, lage bloeddruk, tremoren, stuiptrekkingen, hartritmestoornissen (tachycardie) en ademhalingsstilstand. Acetamiprid zou ook gelinkt zijn aan erectiestoornissen bij mannen en verminderde vruchtbaarheid. 

Lees ook: Hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk pesticiden binnenkrijgt?

Impact van acetamiprid op het milieu

De toxiciteit van acetamiprid is niet alleen schadelijk voor mensen, maar raakt ook onder andere vogels, bijen, regenwormen en in het water levende organismen, wat verschillende ecosystemen in gevaar brengt. 

  • Waterverontreiniging: Acetamiprid kan uitspoelen naar oppervlaktewater, wat leidt tot verontreiniging. Wereldwijd rapporteren studies maximale milieuconcentraties van 54,4-44.100 ng/L in oppervlaktewater, wat nadelige gevolgen kan hebben voor aquatische ecosystemen [2].
  • Bodemverontreiniging: Het uitgebreide gebruik van acetamiprid tast de bodemkwaliteit aan en brengt zo schade toe aan in de bodem levende organismen. 
  • Ecologische gevolgen: De toxische effecten op verschillende organismen, waaronder insecten en micro-organismen, kunnen een  sneeuwbaleffect hebben op de voedselketen en het functioneren van ecosystemen.

Lees ook: Is natuurlijke voeding gezonder?

Nood aan regelgeving

Hoewel acetamiprid een cruciale rol speelt bij de bestrijding van ongedierte, kunnen de potentiële gevaren voor de menselijke gezondheid en het milieu niet onder stoelen of banken geschoven worden. Het aantal gevallen van vergiftiging door acetamiprid neemt toe en de schadelijke effecten op het milieu worden steeds duidelijker. 

Moet acetamiprid net als andere neonicotinoïden verboden worden? Werkzame stoffen worden op Europees niveau goedgekeurd voor een bepaalde periode, waarna de goedkeuring kan worden vernieuwd na een nieuwe evaluatie; doorgaans bedraagt deze periode 10 jaar voor een eerste goedkeuring en 15 jaar in geval van een vernieuwing van een goedkeuring. Sinds de initiële goedkeuring werd voor één van de neonicotinoïden de goedkeuring reeds vernieuwd, nl. voor acetamiprid. De goedkeuring geldt tot 28/02/2033. 

Lees ook: Microplastics in vis: moeten we ons zorgen maken?

Bronnen:
https://www.sciencedirect.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://fytoweb.be
https://iopscience.iop.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram