Risico op vroege menopauze na behandeling van ziekte van Hodgkin

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Ontwikkelingen in de behandeling van Hodgkin lymfoom hebben geleid tot een betere overleving maar ook tot toename van late effecten, waaronder premature menopauze. Dat blijkt uit een studie in het Journal of the National Cancer Institute over de effecten van verschillende behandelingen voor Hodgkin lymfoom op het risico van premature menopauze. De onderzoekers analyseerden het voorkomen van menopauze bij 2127 vrouwen die voor de leeftijd van 36 jaar in Engeland en Wales tussen 1960 en 2004 waren behandeld voor Hodgkin lymfoom. De patiënten werden gevolgd tot 2013.

In die periode gingen 605 patiënten voor de leeftijd van 40 jaar in menopauze. Het risico van premature menopauze nam toe met een factor van meer dan 20 na ovariumradiotherapie, alkylerende chemotherapie anders dan dacarbazine, of BEAM-chemotherapie voor stamceltransplantatie. Het risico was niet significant verhoogd na ABVD (een combinatie van 4 geneesmiddelen: (adriamycine, bleomycine, vinblastine en dacarbazine). De menopauze trad over het algemeen vroeger in na ovariumradiotherapie (62,5% binnen vijf jaar) en BEAM (50,9% binnen vijf jaar) dan na alkylerende chemotherapie (24,2% binnen vijf jaar na zes of meer cycli). Het cumulatieve risico van menopauze voor de leeftijd van 40 jaar was 81,3% na ovariumradiotherapie; 75,3% na BEAM; 49,1% na zes of meer cycli alkylerende chemotherapie; 1,4% na ABVD; en 3,0% na alleen supradiafragmatische radiotherapie.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram