Risico op vroege menopauze na behandeling van ziekte van Hodgkin

nieuws Ontwikkelingen in de behandeling van Hodgkin lymfoom hebben geleid tot een betere overleving maar ook tot toename van late effecten, waaronder premature menopauze. Dat blijkt uit een studie in het Journal of the National Cancer Institute over de effecten van verschillende behandelingen voor Hodgkin lymfoom op het risico van premature menopauze. De onderzoekers analyseerden het voorkomen van menopauze bij 2127 vrouwen die voor de leeftijd van 36 jaar in Engeland en Wales tussen 1960 en 2004 waren behandeld voor Hodgkin lymfoom. De patiënten werden gevolgd tot 2013.

In die periode gingen 605 patiënten voor de leeftijd van 40 jaar in menopauze. Het risico van premature menopauze nam toe met een factor van meer dan 20 na ovariumradiotherapie, alkylerende chemotherapie anders dan dacarbazine, of BEAM-chemotherapie voor stamceltransplantatie. Het risico was niet significant verhoogd na ABVD (een combinatie van 4 geneesmiddelen: (adriamycine, bleomycine, vinblastine en dacarbazine). De menopauze trad over het algemeen vroeger in na ovariumradiotherapie (62,5% binnen vijf jaar) en BEAM (50,9% binnen vijf jaar) dan na alkylerende chemotherapie (24,2% binnen vijf jaar na zes of meer cycli). Het cumulatieve risico van menopauze voor de leeftijd van 40 jaar was 81,3% na ovariumradiotherapie; 75,3% na BEAM; 49,1% na zes of meer cycli alkylerende chemotherapie; 1,4% na ABVD; en 3,0% na alleen supradiafragmatische radiotherapie.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram