Een typische menopauzeklacht: veranderingen in de menstruatie

123-vr-ouder-menopauze-twijfel-02-18.jpg

dossier

Elke vrouw heeft een bepaald menstruatieritme dat geregeld wordt door oestrogeen en progesteron, 2 geslachtshormonen. De productie van deze hormonen vindt onder andere plaats in de eierstokken (in de eicellen).

Tijdens de prémenopauze treden er ten gevolge van een verminderde afscheiding van deze hormonen, veranderingen op in de menstruatiecyclus. Dit kan gaan van meer (al dan niet met klonters) of minder bloedverlies, de menstruatie kan korter of langer duren, de maandelijkse menstruaties kunnen overgeslagen worden, … 

Het kan echter een tijdje duren voor deze verschillen duidelijker worden. Uiteindelijk zal de menstruatie volledig uitblijven. Als de vrouw gedurende 1 jaar niet meer gemenstrueerd heeft, is ze in de menopauze.

De menopauze is dus letterlijk de allerlaatste menstruatie (weet je pas 1 jaar later). De aanmaak van oa oestrogeen en progesteron ter hoogte van de eileiders stopt omdat de voorraad aan eicellen volledig uitgeput is. 

Lees ook: Menopauze: de klachten

Bloedverlies na de menopauze

Indien er bloedverlies optreedt na de menopauze dien je contact op te nemen met de huisarts, gynaecoloog. Postmenopauzale bloedingen kunnen wijzen op een vaginale infectie, een goedaardige poliep of een lichte verwonding van de vaginawand na het vrijen (de vaginawand is dunner en kwetsbaarder geworden), het gebruik van bloedverdunners, een hormonale behandeling die niet op punt staat. 

Een bloeding kan ook uitgelokt worden door emotionele stress of een groot gewichtsverlies. Dit zijn allemaal vrij onschuldige redenen. Doch kankers van de eierstokken of de baarmoeder kunnen ook aanleiding geven tot een postmenopauzale bloeding. Daarom is belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt bij je arts of gynaecoloog, ook al is het bloedverlies terug spontaan gestopt. 

Afhankelijk van de diagnose of het vermoeden van de oorzaak van de bloeding, zullen er bijkomende onderzoeken ingepland worden (uitstrijkje, echo, biopsie, …).

Tijdens een menopauzeconsult wordt de menstruatiecyclus, het al dan niet hebben van bloedverlies en andere vaginale problematiek zoals vaginale droogte uitgebreid besproken. 

Een menopauzeconsulent bij jou in de buurt www.menofocus.be

Lees ook: Klachten van de menopauze: 'Niet enkel opvliegers en gewichtstoename'

bron: Chris Van Gaver, menopauzeconsulent www.menobalans.be

Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram