Moedermelk beter niet uit fles drinken

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws Baby’s die borstvoeding krijgen uit de fles, zijn op hun eerste verjaardag gemiddeld zwaarder dan baby’s die direct uit de borst drinken. De aan de borst gevoede baby’s zouden minder kans lopen om obesitas te ontwikkelen. De voordelen van borstvoeding zitten dus mogelijk niet alleen in de moedermelk, maar ook in het drinken aan de borst. Dit blijkt uit een onderzoek in Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Amerikaanse onderzoekers hebben een kleine 2.000 baby’s onderzocht gedurende hun eerste levensjaar. De ouders vulden enquêtes in over de voeding. Kinderen die moedermelk vooral uit de fles drinken, blijken elke maand gemiddeld 71 gram meer aan te komen dan de kinderen die vooral direct bij de moeder drinken. Baby’s baby die kunstvoeding drinken, komen maandelijks gemiddeld 89 gram extra aan.

Kunstvoeding uit de fles zou kinderen belemmeren zelf hun energie-inname optimaal te reguleren, maar dit onderzoek laat zien dat de fles an sich al zwaarder maakt. Drinken direct bij de moeder heeft daarom de voorkeur, volgens de onderzoekers. Als dat niet kan, is bij het geven van de gekolfde melk speciale aandacht nodig voor ‘de voedingssignalen die het kind afgeeft’, besluiten de auteurs.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram