Gebruik van CT-scan bij kinderen vergroot risico op hersentumor

123-kind-CT-scan-oz-straling-08-18.jpg

nieuws

Klinieken zouden minder vaak CT-scans moeten uitvoeren bij kinderen, omdat de straling ervan het risico op hersentumors vergroot. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Kankerinstituut onder bijna 170.000 kinderen in 42 Nederlandse ziekenhuizen. Ze hadden tussen 1979 en 2014 een of meerdere CT-scans gehad, en werden gedurende tien jaar opgevolgd.

Het aantal CT-scans bij kinderen stijgt omdat het een makkelijke en snelle manier is om in bijvoorbeeld hun hoofden te kijken. De straling die erbij vrijkomt, is echter hoger dan bij andere onderzoeksmethoden, zo blijkt uit het onderzoek. Uit de studie blijkt dat dat bij kinderen die een CT-scan hebben gehad, vaker hersentumors worden gevonden dan bij de gemiddelde populatie. Hoe hoger het aantal scans, hoe hoger ook het risico. Na vijf scans was het risico verdubbeld. Het risico is wel erg klein: jaarlijks krijgen 120 kinderen een hersentumor en daar komt er door de CT-scans één per jaar bij.

Laatst bijgewerkt: augustus 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram