Verhogen maagzuurremmers de kans op beroerte, dementie en osteoporose?

123-pil-medic-omeprazole-12-16.jpg

nieuws Volgens een aantal recente studies zou regelmatig gebruik van maagzuurremmers, met name de protonpompinhibitoren (PPI's) zoals omeprazol en pantoprazol, leiden tot zeldzame, maar mogelijk ernstige ongewenste effecten: beroerte, nierlijden, dementie, maag-darminfecties, longontsteking, botfracturen en verminderde opname van magnesium en vitamine B12.

Hoewel een oorzakelijk verband tussen gebruik van PPI’s en deze ongewenste effecten niet is aangetoond en ze waarschijnlijk zeer zeldzaam zijn, moeten artsen bij het voorschrijven van deze middelen toch de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen, zegt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutiche Informatie (BCFI) in een reactie.
Het is aangewezen PPI’s enkel voor te schrijven voor aandoeningen waarvoor bewezen is dat ze nuttig zijn, in de laagst mogelijke dosis en de behandeling regelmatig te herzien.

Wanneer PPI's gebruiken?
Protonpompinhibitoren (PPI’s) worden vaak en langdurig voorgeschreven.
Aangetoond is dat ze zinvol zijn bij volgende aandoeningen:
• behandeling van een slokdarmontsteking door maagzuur (refluxoesofagitis);
• preventie en behandeling van een maagzweer (gastroduodenaal ulcus).
PPI's worden beter niet voorgeschreven bij:
• verstoorde spijsvertering of een opgeblazen gevoel (dyspepsie) die niet veroorzaakt wordt door terugvloei (reflux) van maagzuur ;
• andere maag-darm klachten

Mogelijke bijwerkingen.
De lange ervaring met deze middelen geeft aan dat PPI’s over het algemeen goed verdragen worden.
Bekende en vrij vaak voorkomende neveneffecten zijn:
• misselijkheid
• diarree,
• hoofdpijn
• huiduitslag.
Volgens recente studies kunnen soms ook ernstige neveneffecten optreden, al is een oorzakelijk verband met PPI's tot nu toe niet aangetoond. Bovendien zijn deze neveneffecten hoe dan ook zeldzaam.
Het gaat dan om acuut en chronisch nierlijden, dementie, maag-darminfecties, longontsteking, osteoporse met botbreuken, en beroerte.

Prijsverhoging
Vanaf 1 januari 2017 verandert de terugbetaling van (bepaalde) maagzuurremmers zoals Omeprazole en Pantoprazole. Daardoor zal de prijs die de patiënt zelf moet betalen verdubbelen: van 12 naar 24 euro voor Omeprazole en van 9 naar 18 euro voor Panroprazole.

Bron:

www.bcfi.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram