Medische cannabis helpt niet bij kanker

123-cannabisolie-drugs-pijn-05-18.jpg

nieuws

Soms gebruiken kankerpatiënten cannabis en -afgeleiden, zoals bijvoorbeeld cannabisolie, om bepaalde symptomen van hun ziekte of bijwerkingen van de chemotherapie te behandelen (bestrijding van de pijn, misselijkheid, braken, verbetering van de eetlust, het humeur, de slaap). 

Sommige voorstanders van het medische gebruik van cannabisproducten (cannabisolie, cannabinoïden en cannabisextracten) beweren dat deze producten kanker zouden kunnen behandelen of zelfs genezen. Aan de grondslag van deze overtuiging liggen onderzoeken die aantonen dat bepaalde cannabinoïden, actieve moleculen van de cannabisplant, een tumorremmende werking hebben in het labo.

Deze studies, uitgevoerd op celculturen en bij ratten, toonden aan dat deze cannabinoïden de groei van tumoren konden afremmen door kankercellen te doden: ze blokkeren de deling van de kankercellen of verhinderen de aanmaak van nieuwe bloedvaten die de tumor bevloeien (angiogenese).
Deze studies zijn interessant, maar dergelijke experimentele resultaten laten niet toe conclusies te trekken over hun werking bij mensen. Een echte patiënt is veel complexer dan wat plaatsvindt in een petrischaaltje en mensen zijn geen ratten! Vandaag hebben we nog geen resultaten van klinische studies (bij mensen) wat betreft het behandelingseffect van cannabis. 

Nog heel wat onbeantwoorde vragen
Werkt het? Welke zijn de meest doeltreffende cannabinoïden? Wat is de meest adequate toedieningswijze? Wat is de optimale dosis? Welk type tumoren reageren het best? Welke zijn de mogelijke interacties met andere geneesmiddelen? Allemaal nog onbeantwoorde vragen die aantonen dat er nog heel wat onderzoek moet gebeuren voor het trekken van conclusies of maken van aanbevelingen. 
Volgens de Stichting tegen Kanker is er tot op heden geen bewijs dat cannabisproducten, zoals cannabisolie, de cannabinoïden en cannabisextracten, kanker kunnen behandelen of genezen. De Stichting raadt af om toevlucht te nemen tot deze substanties om kanker te behandelen of te genezen, gezien nooit is bewezen dat het zou werken. Het ongecontroleerde gebruik van deze substanties is ook niet zonder risico.

Wel kunnen cannabisafgeleiden gebruikt worden om bepaalde symptomen te verlichten. Hiervoor raadt de Stichting de patiënten aan dit vooraf te bespreken met hun arts.


Laatst bijgewerkt: mei 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram