Voor jou gelezen op De Standaard

Hoop voor huidkankerpatiënten dankzij nieuw, maar duur geneesmiddel

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Bij patiënten met gevorderde huidkanker verdubbelt het geneesmiddel Opdivo bijna de overlevingskansen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft een positief advies gegeven om het op de markt te brengen. Al heeft het een hoog prijskaartje.

Elk jaar krijgen bijna 2.500 Belgen te horen dat ze een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, hebben. Mensen bij wie het melanoom al zodanig ver gevorderd is dat de tumor is uitgezaaid of een operatie onmogelijk is, staat er slecht voor. Jaarlijks overlijden er tussen 320 en 330 Belgen aan een melanoom. Voor de patiënten met zo’n slechte prognose is er nu hoop. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft een positief advies gegeven voor Opdivo, een nieuw geneesmiddel uit de stal van het farmabedrijf Bristol-Myers Squibb. Het verhoogt de overlevingskans van patiënten met een gevorderd melanoom spectaculair.

Uit een klinische studie met patiënten die een vergevorderd melanoom hebben, blijkt dat 73 procent van degenen die Opdivokregen, een jaar later nog in leven is.

Marc Peeters, diensthoofd oncologie aan het UZ Antwerpen, verwacht daarom veel van het nieuwe middel. In de Verenigde Staten is Opdivo al sinds eind vorig jaar op de markt.

11.000 euro per maand

Maar voordat patiënten het in Belgische ziekenhuizen zullen krijgen, moet de federale overheid nog wel over de terugbetaling beslissen. En de prijs van Opdivo is zijn achilleshiel. In Amerika kost een behandeling niet minder dan 12.500 dollar per maand (bijna 11.000 euro) of 150.000 dollar (131.000 euro) voor patiënten die het middel een heel jaar moeten krijgen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) meldt via haar woordvoerster dat ze innovatieve medicijnen in principe toejuicht en dat ze er ook in wil investeren. ‘Maar ook voor innovatieve geneesmiddelen geldt dat ze kostenefficiënt moeten zijn.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150514_01682073


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram