Eenzame mannen hebben hoger risico op hartziekten

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
man-bril.jpg

nieuws Een Amerikaanse studie van de Harvard School of Public Health komt tot het besluit dat mannen die sociaal geïsoleerd zijn en geen hechte banden hebben met familie of vrienden, een verhoogd risico hebben op een hartziekte. De onderzoekers analyseerden gegevens uit de Framingham Heart Study van ruim 3000 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar.
Ze werden tussen 1998 en 2001 onderzocht, waarbij vier signalen van een ontsteking, o.m. de molecule interleukine-6 (IL-6), in het bloed werden gemeten. Hun sociale contacten (familie, vrienden, kerkgemeenschap, verenigingen...) werden op een schaal van 1 (geïsoleerd) tot 4 (sociaal) gerangschikt.
Mannen met de minste sociale contacten bleken de hoogste concentraties van IL-6 te hebben. Bij vrouwen werd geen verschil vastgesteld. Volgens de onderzoekers wijst de hoge concentratie van IL-6 op de ontwikkeling van slagaderverkalking. Een mogelijke verklaring is dat geïsoleerde mannen ongezonder leven (meer vet eten, meer roken, meer alcohol drinken, minder bewegen, enz.) en meer stressproblemen hebben.


bron: American Heart Association


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram