Maagoperaties helpen tegen overgewicht en zijn veilig

nieuws Volgens onderzoek aan de Universiteit van Utrecht is bariatrische chirurgie vaak de beste oplossing voor ernstig overgewicht. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals een maagomleiding (gastric bypass), een maagverkleining (gastric sleeve) of een maagband. Vooral de maagomleiding blijkt voor het verlies van overgewicht, het meest effectief.

In het onderzoek zijn de maagband en maagomleiding om af te vallen nader bekeken. Bijna 800 patiënten die een bariatrische ingreep ondergingen werden opgevolgd. Bij ongeveer 70% van de patiënten zorgt de maagband na 2 jaar voor een goed resultaat. De lange termijn resultaten van de maagband zijn echter teleurstellender. Een levenslange follow-up door gespecialiseerde verpleegkundigen is essentieel voor de kans op blijvend succes. Het plaatsen van een maagband blijkt een veilige procedure te zijn zonder veel complicaties, maar wel met een hoog percentage heroperaties. Deze operaties betreffen problemen met de band zelf, maar ook patiënten die in tweede instantie toch een maagomleiding ondergingen in verband met onvoldoende gewichtsverlies.

Door de minder goede lange termijn resultaten van de maagband is de laatste jaren de maagomleiding de eerste bariatrische ingreep van keuze geworden. De maagomleiding blijkt na 2 jaar succesvol te zijn bij bijna 90% van de patiënten. Deze patiënten zijn bovendien na 2 jaar meer dan 20% overgewicht extra kwijtgeraakt in vergelijking met de maagband. Een maagomleiding als operatie na een mislukte maagband kan veilig uitgevoerd worden.


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram