Maak toiletbezoek aangenamer

nieuws

Een gezond persoon moet één of twee keer per dag naar het toilet. Bij iemand die lijdt aan een chronisch inflammatoire darmziekte (de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) kan dat oplopen tot tien keer of meer.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, twee zogeheten 'langdurige inflammatoire darmziekten', komen steeds vaker voor en treffen vooral jongvolwassenen. Zij worden ook wel chronische inflammatoire (= ontstekingsachtige) darmziekten genoemd.

Mensen met de ziekte van Crohn hebben vooral maagdarmklachten. Doorgaans gaat het dan om krampen, diarree, misselijkheid, gewichtsverlies en een verminderde eetlust. Deze klachten gaan op en af: een Crohnpatiënt kan zich maanden goed voelen, om dan plots weer geconfronteerd te worden met een ‘opstoot’.

Ook bij colitis ulcerosa verschillen de klachten sterk van patiënt tot patiënt. Soms blijft de ziekte zeer mild, maar ze kan ook erg agressief zijn. De ziekte verloopt in opstoten en klachtenvrije periodes. Het meest typische beeld is diarree vermengd met bloed, slijm en etter.

Hoe breng je de tijd op het toilet aangenaam door? Enkele tips om het nuttige aan het aangename te paren.


Toiletpapier met sudoku’s
De wc-rol met sudoku’s is een eerste leuke tip. Op elk vel staat een nieuwe sudoku, zo heb je steeds je favoriete spelletje bij de hand. Geen probleem als je een fout maakt: je spoelt die sudoku gewoon door en neemt een nieuwe. 

Toiletgolf
Een origineel concept is ook een spelletje toiletgolf. Je rolt een mini ‘green’ voor je voeten uit, installeert de hole met het vlaggetje, en je kan je golfvaardigheden al zittend oefenen.

Origami toiletpapier
Heb je een zwak voor knutselen? Dan is origami toiletpapier zeker iets voor jou. Op de vellen staat uitgelegd hoe je mooie ontwerpen kunt vouwen volgens de eeuwenoude, Japanse papiervouwkunst. Zo kan je een mooie attentie achterlaten voor de volgende bezoeker.

Interactief toilet
Maak je toilet interactief. Via kleine briefjes aan de muur of op de deur laat je een boodschap achter voor de volgende bezoeker. Of je kan de wc-deur een laagje schoolbordverf geven, en daarop met krijt je levenswijsheden ventileren. 

Lees ook: Hoe kan je diarree behandelen?

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram