Erfelijk bepaalde afweer tegen virus speelt een rol bij lymfeklierkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
labo-microscoop.jpg

nieuws Erfelijke componenten in het afweersysteem spelen een rol bij de kans op het krijgen van een Hodgkin lymfoom, dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De kans dat iemand met deze componenten ook daadwerkelijk deze vorm van lymfeklierkanker krijgt is echter zo klein, dat het niet zinvol is hierop te screenen. Belangwekkend is dat de bevindingen tot nieuwe behandelingen kunnen leiden.
Een Hodgkin lymfoom, ook wel bekend als de ziekte van Hodgkin, ontstaat meestal in een lymfeklier. Vaak zijn in de tumorcellen onderdelen van het Epstein Barr-virus aanwezig. Bijna iedereen komt in aanraking met dit virus. De meeste mensen worden als kind besmet met het Epstein Barr-virus, dat in de puberteit bij een enkeling de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Op twintigjarige leeftijd is 95% van de bevolking in aanraking geweest met het Epstein Barr-virus. Na de eerste infectie blijft het virus levenslang aanwezig in een cel van het afweersysteem, zonder dat de drager daar klachten van heeft. Dat komt omdat het afweersysteem de cellen die met het Epstein Barr-virus zijn geïnfecteerd, kan herkennen en uitschakelen. Deze herkenning door het afweersysteem is voornamelijk erfelijk bepaald en afhankelijk van zogenoemde Human Leucocyte Antigen (HLA)-componenten . Uit het onderzoek blijkt nu dat bij de aanwezigheid van een bepaalde HLA-component, de kans op het krijgen van een Epstein Barr-virus gerelateerd Hodgkin lymfoom groter is. Blijkbaar verminderen bepaalde HLA-componenten de herkenning van een geïnfecteerde cel dusdanig, dat deze de kans krijgt om uit te groeien tot een Hodgkin lymfoom.
Hoewel de onderzoeksresultaten geen praktische gevolgen hebben voor de diagnostiek of de behandeling van deze vorm van lymfeklierkanker, geven zij wel meer inzicht in het ontstaan van deze ziekte. Dat is belangrijk, want nu aangetoond is dat er een relatie is tussen de afweer tegen het Epstein Barr-virus en het ontstaan van lymfeklierkanker, wordt de weg geopend naar het ontwikkelen van nieuwe, meer gerichte behandelingen”, aldus drs. Arjan Diepstra, arts-onderzoeker bij het UMCG.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van klierkoorts en hoelang is het besmettelijk?
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram