Waarom laat je je best opnieuw vaccineren tegen kinkhoest?

nieuws In een nieuwe aanbeveling pleit de Hoge Gezondheidsraad ervoor om alle volwassenen in te enten tegen kinkhoest (Pertussis).

Wat is kinkhoest (pertussis)?
Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen veroorzaakt door Bordetella pertussis.
Kinkhoest is vooral gevaarlijk is voor baby’s die nog niet of onvoldoende gevaccineerd zijn. Voor hen is een ziekenhuisopname nodig, want er zijn blijvende letsels mogelijk en de ziekte kan zelfs levensbedreigend zijn. Volwassenen kunnen geen tot weinig symptomen vertonen, maar ze kunnen meerdere weken hevig hoesten. Studies tonen dat tot 30% van de gevallen van langdurige hoest bij voor de rest gezonde adolescenten en volwassenen te wijten zou zijn aan kinkhoest. Adolescenten en volwassenen kunnen de infectie doorgeven aan jonge zuigelingen. Adolescenten en volwassenen vormen de grootste besmettingsbron voor kinderen: ¾ van de besmettingen van pasgeborenen gebeuren door contactpersonen in huis.

Vanaf midden jaren 90 wordt in landen met een goede vaccinatiegraad zoals België een toename van het aantal kinkhoestgevallen vastgesteld, vooral bij adolescenten en volwassenen en bij onvolledig gevaccineerde of ongevaccineerde zuigelingen onder de 2-3 maanden, een leeftijd waarop de ziekte vaak zeer ernstig tot dodelijk kan zijn. Sinds 2010 zijn er in België per jaar 1 à 5 fataal verlopende kinkhoestgevallen bij jonge zuigelingen.
Een (nog) onvolledig gevaccineerde of ongevaccineerde zuigeling kan indirect beschermd worden tegen kinkhoest door een goede vaccinatiegraad in zijn/haar onmiddellijke omgeving (groepsimmuniteit). De systematische uitvoering van zo’n “cocoonvaccinatie” is echter moeilijk haalbaar en daardoor onvoldoende om de jonge zuigeling te beschermen.

Daarom heeft de Hoge Gezondheidsraad nu een aantal nieuwe aanbevelingen uitgewerkt.

1. Zuigelingen (ook prematuren) moeten vanaf de leeftijd van 8 weken een eerste dosis van het pediatrische DTPa-vaccin krijgen. De herhalingsinentingen op de leeftijd van 15 maanden en 5-6 jaar moeten strikt toegepast worden

2. Op de leeftijd van 14-16 jaar wordt de systematische toediening van één dosis dTpa aanbevolen, als herhalingsvaccinatie tegen kinkhoest, difterie en tetanus.

3. Voor alle volwassenen die een herhalingsinenting tegen tetanus/difterie nodig hebben (om de tien jaar), wordt in de komende jaren ook de toediening van één dosis kinkhoestvaccin (dTpa) aanbevolen, ongeacht de voorgeschiedenis van een (volledige of onvolledige) kinkhoest-vaccinatie.
Dat geldt zeker voor wie in contact komt met zuigelingen volgens het principe van de ‘cocoonvaccinatie’ (vb. jonge of toekomstige ouders, grootouders en hun naaste familiecontacten alsook het verzorgend personeel van pediatrische diensten, materniteiten en kinderdagverblijven en onthaalmoeders van jonge kinderen).

4. Voor iedere zwangere vrouw wordt kinkhoestvaccinatie tussen week 24 en week 32 van de zwangerschap aanbevolen, ongeacht of de vrouw voordien een herhalingsinenting kreeg. Op die manier krijgt de foetus bij de geboorte en dit gedurende enkele maanden antistoffen tegen kinkhoest van de moeder mee.
Indien de vaccinatie niet tijdens de zwangerschap wordt gegeven, wordt ze zo snel mogelijk na de bevalling toegediend als onderdeel van de cocoonstrategie.

5. In geval de zwangere vrouw tijdens de zwangerschap werd ingeënt of men deze inenting onmiddellijk na de bevalling plant, blijft ‘cocoonvaccinatie’ voor partner en andere adolescenten en volwassenen die met de zuigeling in contact komen zeker aanbevolen. Deze ‘cocoonvaccinatie’ wordt best uitgevoerd een paar weken voor de bevalling.
Borstvoeding is geen contra-indicatie om het dTpa vaccin te krijgen. Dit vaccin kan ook gegeven worden aan zwangere vrouwen die borstvoeding willen geven.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram