Vaker longontstekingen in de buurt van veehouderijen

123-dieren-kippen-hok-vogelgriep-170-04.jpg

nieuws

Mensen die in de buurt van pluimvee- en geitenhouderijen wonen hebben vaker last van longontstekingen. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland uitgevoerd door Wageningen University and Research, Universiteit Utrecht, NIVEL en het RIVM.

In het onderzoeksgebied krijgen elk jaar ongeveer 1650 mensen per 100.000 inwoners een longontsteking. Ruim 200 longontstekingen hebben een verband met wonen in de buurt van pluimveehouderijen en geitenhouderijen. 

Pluimveehouderijen

Mensen die tot 1 km afstand wonen van een pluimveehouderij krijgen vaker een longontsteking. Gemiddeld 119 van de ruim 200 extra longontstekingen die gerelateerd zijn aan veehouderijen kunnen toegerekend worden aan pluimveehouderijen. Waarschijnlijk worden deze extra longontstekingen veroorzaakt door fijnstof en endotoxinen. Deze kleine deeltjes irriteren de luchtwegen waardoor mensen bevattelijker zijn voor longontstekingen. 

Geitenhouderijen

Ook rond geitenhouderijen hebben mensen vaker een longontsteking. Van de ruim 200 extra longontstekingen die verband hebben met wonen in de buurt van veehouderijen zijn er gemiddeld 89 te relateren aan het wonen bij geitenhouderijen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van deze longontstekingen. Geitenhouderijen stoten voor zover bekend weinig fijnstof en endotoxinen uit. Om specifieke oorzaken van deze toename te achterhalen is meer onderzoek nodig. Pas dan kunnen bedrijfsgerichte maatregelen aanbevolen worden. 

Minder astma en allergie

- Mensen die in de buurt van veehouderijen wonen hebben minder astma en allergie.
- In de buurt van veehouderijen wonen minder mensen met COPD, maar zij hebben wel ernstigere klachten en gebruiken meer medicijnen.
- Mensen met veel veehouderijen rond hun woonhuis kunnen een iets verminderde longfunctie hebben.
- Mensen in het gehele onderzoeksgebied hebben een verminderde longfunctie wanneer de ammoniakconcentratie in de lucht hoog is. Dit is dus onafhankelijk van de afstand tot de veehouderij. Ammoniak is afkomstig van mest.
- Hepatitis E-virus infecties en de resistente bacteriën ESBL en Clostridium dificille komen niet vaker voor bij mensen die in de buurt van een veehouderij wonen. 
Bron
http://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/Show/Vaker-longontstekingen-in-de-buurt-van-veehouderijen.htm
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Vaker_longontstekingen_in_de_buurt_van_veehouderijen


Laatst bijgewerkt: augustus 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram