Antibiotica niet zinvol bij 'baby-griep'

nieuws Zuigelingen en jonge kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen met longontsteking door het respiratoir syncytieel virus (RS virus) hebben geen baat bij een behandeling met antibiotica. Wel wordt vaak ondersteunende therapie geboden in de vorm van bijvoorbeeld zuurstoftoediening en sondevoeding. Een mogelijke complicatie van virale infecties, zoals RS, is het optreden van een bijkomende infectie veroorzaakt door bacteriën. De kans hierop bij jonge kinderen met het RS virus is minder dan 1 procent . Toch schrijft (inter)nationaal gezien meer dan 50% van de artsen die deze kinderen behandelen antibiotica voor.
Een onderzoek in verschillende Nederlandse ziekenhuizen (gepubliceerd in Pediatric Pulmonology) vergeleek het effect van toediening van antibiotica en een placebo. Hieruit bleek dat de gemiddelde duur van ziekenhuisopname vergelijkbaar was tussen kinderen die antibiotica hadden gekregen en kinderen met een placebo. Ook de gemiddelde duur van ondersteunende behandeling (gebruik luchtwegverwijdende medicatie, zuurstoftoediening en gebruik sondevoeding) was vergelijkbaar tussen beide groepen kinderen.

Lees ook: Wat is RSV en waarom belanden zoveel kindjes met RSV in het ziekenhuis?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram