Voor jou gelezen op De Standaard

Longkanker steekt borstkanker voorbij

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Het roken eist zijn tol: voor het eerst zullen dit jaar meer Europese vrouwen sterven aan longkanker dan aan borstkanker. Zo schrijft De Standaard dinsdag.

Bij Vlaamse vrouwen tussen 55 en 65 stak longkanker eind vorig jaar al borstkanker voorbij als voornaamste doodsoorzaak. Dezelfde tendens zal dit jaar ook Europees te zien zijn. In Europa zullen 14,24 vrouwen per 100.000 sterven aan longkanker, tegenover 14,22 per 100.000 aan borstkanker. Het aantal longkankerdoden is in vijf jaar met een tiende gestegen, terwijl de borstkankerdoden in dezelfde periode met een tiende verminderd zijn. Dat melden onderzoekers in de Annals of Oncology, dat een traditie van jaarlijkse voorspellingen heeft.

De stijging is vooral te wijten aan de Britse en Poolse vrouwen, die respectievelijk 21 en 17 per 100.000 laten optekenen. In Groot-Brittannië begonnen vrouwen al te roken in de fabrieken tijdens WOII, terwijl hun seksegenoten op het continent grotendeels wachtten op de flower power en de Dolle Mina’s van de jaren zestig om zich te ‘bevrijden’.

Het aantal doden door alle kankers samen bereikte in Europa zijn piek in 1988. Sindsdien is het bij mannen met 26 procent en bij vrouwen met 21 procent gedaald. Door betere preventie, maar vooral door betere geneeskunde. Die daling is goed nieuws, maar zou zonder het roken nog véél groter zijn geweest. ‘Roken blijft nog altijd de eerste oorzaak van kanker’, zegt Fabio Levi (Universiteit Lausanne), een van de auteurs van de studie. ‘Het is niet alleen verantwoordelijk voor 85 tot 90 procent van alle longkankers, maar bijvoorbeeld ook voor 15 tot 20 procent van alle kankers van de alvleesklier.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150127_01495807


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram