Lang zitten verkort leven

nieuws Mensen die langdurig achter hun computer of voor TV zitten hebben een grotere kans om eerder dood te gaan dan mensen die maar een een paar uur per dag zitten. Het hogere risico op vroegtijdig overlijden doet zich ook voor bij langdurige zitters die bijvoorbeeld 's avonds veel sporten of een gezond gewicht hebben. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Sydney in het medisch tijdschrift Archives of Internal Medicine.

De studie bekeek gegevens van 220.000 Australische 45-plussers tussen 2006 en 2008. 5.400 daarvan overleden in die periode. Het bleek dat er 40 procent meer sterfgevallen waren onder mensen die minstens 11 uur per dag zitten vergeleken met mensen die minder lang op een stoel doorbrachten. Het laagste sterftecijfer was onder mensen die korter dan 4 uur per dag zitten. Ook wanneer rekening werd gehouden met lichaamsgewicht, aantal uren sport enz., bleef het verschil bestaan tussen diegenen die veel en die weinig zitten.

Mogelijk is zitten van invloed op bloedvaten en het metabolisme door het vet in het bloed en de afname van de goede variant van cholesterol. Wie veel staat of wandelt, beweegt de benen, wat helpt tegen suiker en vet in het bloed. Als u zit, gebeurt dit niet omdat de spieren niet actief zijn.
Helemaal zeker is het niet dat zitten op zichzelf het leven verkort, benadrukken de onderzoekers. Het kan ook zijn dat er andere niet-gemeten factoren zijn die meespelen. Maar de conclusies komen overeen met andere recente studies die stellen dat langdurig zitten schadelijk is voor de gezondheid.

De onderzoekers adviseren mensen met bureaubanen om regelmatig op te staan en wat rond te wandelen, bijvoorbeeld als ze aan de telefoon zijn.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram