Waarom vinden sommigen dat koriander naar zeep smaakt?

unsplash_koriander_limoen_kruiden_2021.jpg

nieuws

Over de typische smaak van koriander heersen sterke meningen: ofwel hou je ervan ofwel niet. Sommigen vinden zelfs dat het kruid naar zeep smaakt, en daar zou een genetische verklaring voor zijn. 

Gezondheidseffecten

Zeepsmaak of niet, koriander heeft als kruidensoort enkele belangrijke gezondheidsvoordelen. 
  • Het is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Voornamelijk de vitamines A en K en het mineraal ijzer – dat bloedarmoede tegengaat - vind je in koriander. 
  • In koriander, vooral in de blaadjes, zitten veel antioxidanten. Dat zijn moleculen die je lichaam beschermen tegen oxidatieschade. 
  • Koriander bevat ook cineool en linolzuur, stoffen die zwelling tegengaan. Door dat effect zou het kruid kunnen helpen tegen reuma en artritis.
  • Daarnaast bevat koriander enkele belangrijke fytonutriënten, stoffen die een belangrijke antibacteriële en antischimmelwerking hebben. 
  • Het kruid is bovendien goed voor de darmen, want het ondersteunt de spijvertering op meerdere manieren.

Lees ook: Waarom kunnen sommige geuren ons zo bekoren?

Citrus of zeep

Het kruid heeft voor de meesten een citrussmaak, maar een kleine minderheid is het daar niet mee eens. 4 tot 14 procent van de mensen omschrijft bij het eten van koriander, zeep te proeven. Verschillende genen die betrokken zijn bij onze geur- en smaakbepaling, blijken daar verantwoordelijk voor te zijn. 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat tegenstanders van koriander allemaal hetzelfde olfactorisch receptorgen delen, namelijk OR6A2. Dat gen zorgt ervoor dat we aldehydechemicaliën kunnen ruiken, die voorkomen in zowel zeep als koriander. 

Van de mensen die twee kopieën hebben van het OR6A2-gen, proeft 15,3 procent zeep bij het eten van koriander. Naar schatting 4 tot 14 procent van de wereldbevolking zou koriander daardoor erg onaangenaam vinden.

Deze genetische variant zou ongeveer 10 procent van de smaakverschillen verklaren. Er zijn dus nog andere genetische variaties die een rol speen, waaronder variaties in bittere smaakreceptoren. De verschillen tussen de genetische varianten die wetenschappers vonden, kunnen het gevolg zijn van de manier waarop mensen hun voorkeur voor koriander meten. 

Lees ook: Waarom krijg je een aspergegeur in je urine en wat doe je eraan?

Koriander vermalen

Maar niet enkel genetische factoren zorgen voor de zeepsmaak. Een kleine groep mensen die geen OR6A2-gen dragen, vinden namelijk ook dat koriander naar zeep smaakt, wat suggereert dat ook omgevingsfactoren een rol spelen.

Wie behoort tot de groep van tegenstanders, zal koriander waarschijnlijk hardnekkig vermijden. Toch is er mogelijks een andere oplossing. Als je koriander vermaalt, stimuleer je namelijk de snelheid waarmee plantenenzymen aldehydemoleculen afbreken. Zo verwijder je misschien de moleculen waarvoor korianderhaters het meest gevoelig zijn.

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.nature.com
https://www.dailymail.co.uk

Lees ook: Huismiddeltjes: tuinkruiden voor je huid en haar

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram