Hoe kan je eucalyptus(olie) gebruiken?

123_eucalyptus_olie_2020.jpg

nieuws

De eucalyptusboom kwam oorspronkelijk enkel in Australië voor, maar vandaag is hij ook in onze contreien enorm populair. En niet alleen als decoratieve plant. De bladeren zijn bijzonder rijk aan essentiële oliën, waardoor hij van pas komt bij heel wat fysieke kwaaltjes.Waarvoor kan je eucalyptus gebruiken?

  • Helpt bij ziektes

Het bestanddeel eucalyptol werkt slijmoplossend en ontstekingsremmend, en helpt ook tegen hoofdpijn, een verstopte neus en een hoest. Het kan dus helpen bij een verkoudheid, sinusitis, bronchitis, maar ook bij keelpijn, blaasontsteking, schimmelinfectie, koorts en griep. Bovendien vermindert het de symptomen van astma. 

  • Goed voor een droge, huid

Veel haar- en huidproducten bevatten eucalyptusextract, omdat het de productie van ceramiden in de huid zou stimuleren, een soort vetzuur dat verantwoordelijk is voor het op peil houden van het vochtgehalte in de huid. Wie last heeft van een droge huid of roos, heeft vaak een tekort aan ceramiden, wat jeuk en irritatie veroorzaakt.

  • Werkt pijnstillen en ontspannend

Eucalyptus bevat veel ontstekingsremmende stoffen, zoals cineole en limoneen, die kunnen fungeren als pijnstillers. Als je dertig minuten lang de olie inhaleert, zal je bovendien de bloeddruk zien dalen en angst en stress voelen wegebben.

  • Goed voor je tanden

Eucalyptusbladeren bevatten hoge hoeveelheden ethanol en macrocarpaal C - een soort polyfenol. Deze verbindingen worden geassocieerd met bacteriën die holtes en tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken. Een studie toonde eerder al aan dat wie dagelijks vijf minuten kauwt op kauwgom met eucalyptusextract opvallend minder last hadden van tandvleesbloedingen, -ontstekingen en tandplak.

Lees ook: Aromatherapie: gewoon wat verhaaltjes of echt efficiënt bij kwaaltjes?

Hoe kan je eucalyptus gebruiken?

- Gedroogd: drink thee van gedroogde eucalyptusbladeren
- Takken: bind enkele takken samen en hang ze in je douche of badkamer voor een wellnesseffect
- Aromatherapie: voeg enkele druppels toe aan een luchtbevochtiger, of aan heet water en laat verdampen
- Verdund: voeg enkele druppels toe aan een basisolie voor je die op je huid smeert, zoals amandelolie, arganolie of jojobaolie.
- Oraal: voeg enkele druppels toe aan een lepel honing of in een suikerklontje

Let op: Essentiële olie van eucalyptus mag je nooit puur innemen. Bovendien wordt het product sterk afgeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Lees ook: Eucalyptus zetpil niet voor kinderen

Bronnen:
www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram