Waarom moet ik de hele doos/fles antibiotica uitnemen eens ik begonnen ben ?

nieuws Als u antibiotica moet nemen, dan moet u zich nauwgezet aan de voorgeschreven dosis houden, geen dosis overslaan en de behandeling voortzetten tot het einde, zelfs als de symptomen verdwenen zijn. Al te dikwijls stoppen zieken te vroeg met hun antibioticabehandeling, bijvoorbeeld zodra de koorts of de meest hinderlijke symptomen verdwenen zijn.

Het voortijdig beëindigen van een antibioticabehandeling kan ertoe leiden dat de bacteriën niet zijn uitgeroeid en dat de ziekte als het ware een doorstart neemt en ernstiger wordt. Bij een te korte behandeling, een te lage dosis of het overslaan van een dosis bestaat bovendien het gevaar dat de sterkere bacteriën blijven doorgroeien of weer terug recupereren. Die kunnen zich vervolgens vermenigvuldigen en moeilijker te behandelen infecties met zich meebrengen. Erger nog, sommige bacteriën maken van de situatie gebruik om resistentie te ontwikkelen tegen dat antibioticum.

Hoe lang en welke dosis u moet nemen, verschilt van infectie tot infectie en ook naargelang het antibioticum. Restjes antibiotica bewaren voor eigen gebruik (of voor anderen) heeft geen nut en is gevaarlijk. Af en toe bij wat koorts of keelpijn enkele pilletjes van een antibioticum innemen is niet alleen zinloos, maar tevens de snelste manier om resistente bacteriën te kweken.

Meer info:
www.red-antibiotica.org


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram