Kunt u Q-koorts krijgen van eten?

nieuws Q-koorts is een zoönose (een ziekte die van dier op mens overgedragen wordt) veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Coxiella burnetii wordt overgedragen van dier op mens, maar veroorzaakt enkel ziekteverschijnselen bij de mens.
Q-koorts is in België vrij zeldzaam, maar in Zuid-Nederland woedt momenteel een kleine epidemie (vooral rond Den Bosch en Nijmegen). In Nederlands Limburg is eind juni een man overleden die was besmet met Q-koorts. In meer dan 50% van de gevallen verloopt de ziekte zonder duidelijke symptomen of klachten. De symptomen lijken op die van een zware griep: koorts, hevige hoofdpijn, nekstijfheid, algemene malaise en verminderde eetlust. Soms gaat de ziekte gepaard met een longontsteking , gekenmerkt door een droge hoest en pijn in de borst. Een andere mogelijke complicatie is een lichte vorm van leverontsteking (hepatitis). De meeste patiënten herstellen volledig na enkele weken tot maanden zonder behandeling. Maar in Nederland dienden 40% van de bekende gevallen in het ziekenhuis te worden opgenomen.
Naast de acute vorm bestaat er ook een zeldzame chronische vorm van Q-koorts. Dit is meestal is een ontsteking van de hartkleppen. Dit komt soms voor bij patiënten met een verminderde weerstand of met al bestaande hartklepafwijkingen.
De belangrijkste bron van infectie zijn runderen, schapen en geiten. Ook huisdieren (hond en kat) en vogels kunnen een besmettingsbron vormen. Meestal vertonen de dieren zelf geen verschijnselen, wel kunnen ze aborteren. De bacterie wordt vervolgens uitgescheiden in het abortusmateriaal (afgestoten vrucht, vruchtvliezen en vruchtwater) en in melk, speeksel, traanvocht en mest. De bacteriën kunnen goed buiten het dier overleven, waardoor dierlijke producten langdurig een bron van besmetting kunnen blijven.
Besmetting vindt voornamelijk plaats via de luchtwegen door inademen van besmet stof, dat afkomstig is van stallen, weilanden, ruwe wol, huiden, kleding etc. Teken kunnen voor overdracht van dier op dier zorgen, en soms voor overdracht op de mens. Besmetting direct van mens op mens komt niet voor.
Daarnaast is besmetting mogelijk door consumptie van besmette rauwe melk en kaas van rauwe melk , of onvoldoende verhit vlees. Tot op heden zijn er echter geen aanwijzingen dat er door consumptie van deze producten mensen in Nederland ziek zijn geworden.
• Omdat de bacterie vooral door (kleine) herkauwers (schapen en geiten) wordt overgedragen doet u er goed aan om bij contact met deze dieren goede hygiëne in acht te nemen (handen wassen na diercontacten).
• Aan zwangere vrouwen wordt het advies gegeven om contact met schapen en geiten te vermijden tijdens en een paar weken na het lammeren, zeker als er zich bij het lammeren problemen hebben voorgedaan.
• De bacterie wordt inactief door pasteurisatie of koken. Vermijd daarom het drinken van rauwe melk en wees voorzichtig met rauwmelkse producten.

Lees ook: Q-koorts (Q-fever of Coxiella burnetii )


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram