Wat is za'atar?

123-h-za'atar-kruidenmix-06-20.jpg

dossier

Nu de keuken uit het Midden-Oosten meer en meer ingang vindt bij ons (met dank aan Ottolenghi) zie je al eens wat vaker za'atar in een ingrediëntenlijst van een gerecht staan. Wat is za'atar precies en waarvoor kan je het gebruiken?


Wat is za'atar kruidenmix?

Za'atar is eigenlijk een kruid, een soort wilde oregano. Het vormt het hoofdbestanddeel van een mengeling die dezelfde naam draagt en die dus ook za'atar heet. In de traditionele vorm bestaat de mengeling za'atar voor de rest uit sesamzaad en sumak. Sumak zijn de gedroogde zure besjes van de sumakstruik.

Iedereen varieert op deze traditionele versie volgens eigen smaak en inspiratie. Evenals bij ras el hanout (een Marokkaanse kruidenmengeling) het geval is, zijn er dus ontelbare variaties die de naam za'atar dragen.

Za'atar heeft een heel specifieke smaak en laat zich heel gemakkelijk combineren met kip, aubergine, allerlei geroosterde groente, in een marinade, in hummus of een dip op basis van yoghurt. 

Lees ook: Recept: soep van knolselder met oosterse kruiden

Lees ook: Chips van aardpeer

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram