UZ Gent / Stroke unit lanceert kookboek voor eenhandig koken

nieuws

Het Stroke team van het UZ Gent lanceert een kookboek voor mensen die door een functionele beperking na een beroerte met één hand moeten koken. Het boek bevat lekkere en eenvoudige recepten die met beperkte hulpmiddelen klaar te maken zijn.  

Het kookboek 'Lekker eigenhandig. Eerste hulp bij eenhandig koken' is een initiatief van verpleegkundige Valery Termont en ergotherapeut Anneleen Leyman van de dienst Neurologie/Stroke unit. Dat gespecialiseerd, multidisciplinair team zorgt voor de acute behandeling na een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA), maar ook voor de revalidatie van mensen die met de gevolgen van een beroerte moeten leven. 

Een op de drie patiënten heeft na een beroerte functionele problemen en heeft nood aan zorg en hulp op lange termijn. We streven ernaar om die mensen zo zelfstandig mogelijk te laten wonen en functioneren. Ook koken hoort daarbij, al is dat niet evident als je één hand niet of minder goed kan gebruiken. 

Chef Broes Tavernier van restaurant 't Vijfde seizoen in Aalter bedacht gezonde, eenvoudige de recepten. Anneleen Leyman: 'Bij elk recept sommen we mogelijke hulpmiddelen op, zoals snij-instrumenten die je met één hand kan bedienen, ergonomische messen en klemsystemen voor potten. Twee ex-patiënten hebben de recepten en hulpmiddelen uitgetest en goedgekeurd.'

Het kookboek 'Lekker eigenhandig. Eerste hulp bij eenhandig koken' is vanaf 3 mei 2018 te koop bij de Stroke unit van het UZ Gent (tel. 09 332 47 22) en in de Thuiszorgwinkel en kost 18 euro. De opbrengst gaat integraal naar de vzw voor jonge beroertepatiënten. 

Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram