Raclette met butternut en witloofslaatje

Laatst bijgewerkt: februari 2022
123-h-BMM-raclette-02-22.jpg

recepten Raclette is winterse gezelligheid pur sang: smeuïge gesmolten kaas die je drapeert op een gebakken of gekookte aardappel en een plakje gedroogde ham, met daarbij een zuurtje in de vorm van augurk of zilveruitjes. In deze maatje-minder-versie is de kaas helaas beperkt tot twee plakjes en wordt de aardappel vervangen door een dikke plak butternut. Het wordt geserveerd als lunch en bereid zonder de gebruikelijke pannetjes, en toch is het genieten! De lekker vettige textuur van de kaas en de zoete butternut worden vergezeld van een fris witloofslaatje.
Veel mensen denken dat gesmolten kaas ongezonder is dan de vaste substantie omdat het er wat vettiger uitziet. Bij gesmolten kaas scheidt het vet zich inderdaad af waardoor het duidelijker zichtbaar wordt, maar daarom is gesmolten kaas niet ongezond(er). Hij bevat ook niet meer calorieën dan de vaste vorm. 

Ingrediënten per persoon
2 plakjes butternut (1 à 2 cm dik) van de hals van de pompoen (zonder pitten)
1 stronk witloof, in fijne reepjes
4 radijzen, in fijne reepjes
10-tal rozijnen, geweekt in rum of porto
1 grote, dikke plak ganda- of serranoham
2 plakjes raclettekaas (ca. 360 kcal per 100 gram) van elk ca. 30 gram
een snufje nootmuskaat

Ingrediënten voor de dressing
1 el mayonaise
1/2 el volle Griekse yoghurt
zeste van limoen of versnipperde citroenverbena
1 augurk, fijngehakt
4 blaadjes dragon

Bereiding
  • Laat de oven voorverwarmen op 180 °C.
  • Smeer de butternutplakken langs beide kanten in met olie en kruid met peper en fleur de sel. Leg ze in een ovenschaal en laat ze een 20-tal minuten bakken in het midden van de oven tot ze mooi gaar zijn. 
  • Maak ondertussen de dressing en kruid met peper en fleur de sel.
  • Meng het witloof met de radijzen en roer de dressing erdoor. Garneer met de rozijnen. 
  • Haal de butternutplakken uit de oven. Leg de ham en vervolgens de kaas erop. Zet terug in de oven tot de kaas gesmolten is en werk af met nootmuskaat. Serveer met het witloofslaatje.

123-h-coverBMM-12-21.jpg
Een recept uit het boek 'Een blijvend maatje minder in 80 recepten' - 'Byebye jojo' van Hilde Deweer
Uitgegeven door Pelckmans/Forte Culinair


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram