Nationale Veggie BBQ-dag: Onmisbare marinades voor de vegetarische barbecue

nieuws

Je kunt ook diervriendelijk barbecueën. Om aan te tonen hoe lekker en gemakkelijk dit is, lanceerde EVA in 2010 de Nationale Veggie BBQ-dag op 5 juli.

Wie geen zin heeft om zelf te grillen, kan aanschuiven bij een van de lokale EVA-groepen. Zowel in Aalst, Antwerpen, Gent, Hasselt en Kortrijk kun je genieten van een heerlijke veggie BBQ. In Kortrijk kun je terecht voor een veggie BBQ-potluck. Iedereen brengt zelf iets mee en deelt het met de rest. Een overzicht van alle lokale activiteiten vind je hier.

Marinades zijn alles bij barbecue, zeker bij een vegatarische barbecue. Til je seitan- of tofubrochettes naar een hoger niveau door ze eerst enkele uren of zelfs een nacht te laten trekken in een smaakvolle marinade. Ook groenten doen het gemarineerd erg goed.
• Vleesvervangers als tofu, tempeh en seitan kan je ongebakken in de marinade leggen en vervolgens op de barbecue gebruiken. Als je tofu een nachtje invriest en laat ontdooien voor je 'm uitperst, heeft ie een meer vlezige structuur en neemt hij makkelijker marinades op.

• De meeste groenten zullen de smaak van de marinade beter opnemen als je ze lichtjes "al dente" voorkookt, vervolgens een paar uren tot een nacht laat marineren in de ijskast, en pas daarna op het vuur legt. Je kan dit doen met hardere groenten, zoals bloemkool, aardappelen, wortelen, broccoli, zoete aardappelen... Is de barbecue sneller geïmproviseerd, of heb je niet zoveel tijd, dan kan je de groenten ook zonder voorkoken roosteren.

• Ga je voor een last minute BBQ en is uren marineren geen optie? Gril dan eerst je tofu of seitan goudbruin en gebruik een borsteltje om de marinade erop te smeren. Wees niet zuinig met de marinade en draai regelmatig om zodat je een heerlijk korstje krijgt. Vooral marinades waar wat suiker in zit, zorgen voor een heerlijk korstje.

• Tijdens het grillen kan je best nu en dan kruiden of marinade over de groenten gieten. Je kan ook werken met een borsteltje. Regelmatig draaien. Als je tofu nog eens extra inwrijft met marinade, krijg je een lekker krokant korstje.

 Een paar marinade-ideeën:

  • Shoyu, muskaatnoot, citroensap, cayennepeper, verse basilicum en olijfolie
  • Appelsap, zout, zwarte peper, balsemicum azijn, olijfolie en gember
  • Vegetarische worcestersauce, dragonazijn, zout en perensap
  • (liefst vers) ananassap, vermengd met zoete paprika, zout, balsemicum azijn, zonnebloemolie en gember
  • sinaasappelsap, een zoetmiddel (rijst-, ahorn-, maïsstroop...), geraspte appelsienschil (bio), dragonazijn, olijfolie, zout, korianderpoeder en cayennepeper
  • mosterd, gember, zoetmiddel (stroop), shoyu, olijfolie, balsemicum azijn, zout, en vers gemalen zwarte peper

Laatst bijgewerkt: juni 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram