Fruit en groente: hoe kun je optimaal profiteren van hun goede eigenschappen?

123-groenten-fruit-veget-2-5.jpg

nieuws Iedereen kent de aanbevolen hoeveelheid van 5 porties groente en fruit per dag. En toch wordt die richtlijn nog niet voldoende gerespecteerd! Wat zijn de belangrijkste elementen die je moet onthouden om maximaal van de weldaden van groente en fruit te genieten?

Marie-Josephe Amiot-Carlin, specialiste in de micronutriënten aan de INRA (Institut National français de la Recherche Agronomique) zegt er vooreerst dit over: "rauw, gebakken, fijngemalen, geraspt, in soep of in sap, in welke vorm groente en fruit ook worden geserveerd, ze hebben een zeer dens voedingsprofiel (nutriëntdense voedingsmiddelen)". Het sleutelwoord hier is diversiteit zowel in de soorten als in de bereidingswijze. In een interview met de krant Le Figaro geeft ze daarover wat meer verduidelijking.

De schil van groente en fruit is zeer rijk aan mineralen, vitamines en antioxidanten. Als je fruit of groente schilt, verlies je grote hoeveelheden van deze gezonde elementen. "Was groente en fruit of schil ze zo dun mogelijk", is het advies van Marie-Josephe Amiot-Carlin.

De vezels in rauwe groente en fruit geven een groter verzadigingsgevoel, verminderen de vetabsorptie en bevorderen de darmtransit. Mensen met gevoelige darmen daarentegen kunnen erdoor ontregeld worden; zij geven beter de voorkeur aan compote van appels of gestoomde wortels (in plaats van rauw geraspt) bijvoorbeeld.

• Wat het garen betreft, zijn niet alle bereidingswijzen geschikt, onderstreept Le Figaro. Koken in water heeft als nadeel dat het de vitamines en mineralen die oplossen in water, aan groente en fruit onttrekt en in het kookwater doet verdwijnen. Koken in water is alleen interessant om soep te maken of als aan het water bouillon wordt toegevoegd. Bij stomen of bereiden in de microgolfoven gaan die vitamines en mineralen niet verloren. Ook belangrijk om weten: hoe meer het gerecht pruttelt of langzaam kookt, hoe meer nutriënten er verloren gaan.

Het gebruik van vetten hoeft niet per se drastisch beperkt te worden. De vitamines A, D, E, K zowel als betacaroteen hebben de eigenschap om op te lossen in vetten. Ze lossen er niet alleen in op, ze worden ook beter opgenomen als ze in het gezelschap van vetten vertoeven. Wat is de beste bron? Olijfolie is het best in staat om nutriënten door het lichaam te laten absorberen en ze door het organisme te laten gebruiken.

• Welke rol speelt de versheid? Dat is een zeer bepalende parameter. Of je groente en fruit nu rauw of gekookt eet, ze moeten zo snel mogelijk na de oogst en zeker na aankoop geconsumeerd worden. Bepaalde vitamines (vooral de vitamines C en B9) oxideren na een aantal dagen. Wacht je te lang dan verlies je veel belangrijke voedingsstoffen.

Wat onthouden we hieruit? Alle bereidingswijzen van groente en fruit hebben hun voordelen, zolang er maar variatie is. En op die manier zorg je ervoor dat je dagelijks de hoeveelheden groente en fruit eet die je nodig hebt.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram