Hoge Gezondheidsraad eist strengere regels voor (semi)permanente maquillage

nieuws De Hoge Gezondheidsraad pleit in een advies voor strengere regels inzake (semi)permanente maquillage.

1. Opleiding
Om (semi-)permanente maquillage uit te voeren, is er een adequate vorming nodig. Naast een basisopleiding als schoonheidsspecialiste is ook een specifieke vorming inzake (semi)permanente make-up nodig, naar analogie met de verplichte opleiding voor beroepsbeoefenaars van tatoeage en piercing. Daarbij moet o.m. aandacht besteed worden aan infectie- en bloedingsrisico’s, hygiëne, de gebruikte kleurstoffen, enz.

2. Hygiëne
De hygiënische voorschriften inzake tatoeage moeten ook toegepast worden bij (semi)permanente make-up.

3. Detatouage
Gezien detatoeage in de regel gebeurt met lasertoestellen of met IPL-toestellen die dieper inwerken op de huid, beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om deze behandeling enkel te laten uitvoeren door een gespecialiseerd arts of onder strikte supervisie en verantwoordelijkheid van een arts.

4. Kleurstoffen
Gezien het hier gaat om producten die in de huid ingebracht worden, pleit de Hoge Gezondheidsraad ervoor dat de gebruikte producten niet alleen voldoen aan de regelgeving rond cosmetische producten, maar ook aan meer specifieke regelgeving rond tatoeage en (semi-)permanente make-up. Er kunnen immers problemen optreden met de steriliteit van de producten. Bovendien kunnen dergelijke kleurstoffen giftig zijn. De Europese regelgeving stelt een aantal verplichtingen en veiligheidscriteria voorop en bepaalt een lijst met verboden producten. Deze Europese regelgeving is echter nog niet omgezet in de Belgische wetgeving.

5. Controle
Wat de controle door de autoriteiten betreft, pleit de Gezondheidsraad voor een regelmatige inspectie van schoonheidssalons, waarbij o.m. volgende aspecten worden gecontroleerd: gebruikte producten, infrastructuur, opleiding, geïnformeerde toestemming.

Lees ook: Nieuwe regels voor piercers en tatoeëerders

Lees ook: Risico's piercings en tatoeages


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram