Hoge Gezondheidsraad eist strengere regels voor (semi)permanente maquillage

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws De Hoge Gezondheidsraad pleit in een advies voor strengere regels inzake (semi)permanente maquillage.

1. Opleiding
Om (semi-)permanente maquillage uit te voeren, is er een adequate vorming nodig. Naast een basisopleiding als schoonheidsspecialiste is ook een specifieke vorming inzake (semi)permanente make-up nodig, naar analogie met de verplichte opleiding voor beroepsbeoefenaars van tatoeage en piercing. Daarbij moet o.m. aandacht besteed worden aan infectie- en bloedingsrisico’s, hygiëne, de gebruikte kleurstoffen, enz.

2. Hygiëne
De hygiënische voorschriften inzake tatoeage moeten ook toegepast worden bij (semi)permanente make-up.

3. Detatouage
Gezien detatoeage in de regel gebeurt met lasertoestellen of met IPL-toestellen die dieper inwerken op de huid, beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om deze behandeling enkel te laten uitvoeren door een gespecialiseerd arts of onder strikte supervisie en verantwoordelijkheid van een arts.

4. Kleurstoffen
Gezien het hier gaat om producten die in de huid ingebracht worden, pleit de Hoge Gezondheidsraad ervoor dat de gebruikte producten niet alleen voldoen aan de regelgeving rond cosmetische producten, maar ook aan meer specifieke regelgeving rond tatoeage en (semi-)permanente make-up. Er kunnen immers problemen optreden met de steriliteit van de producten. Bovendien kunnen dergelijke kleurstoffen giftig zijn. De Europese regelgeving stelt een aantal verplichtingen en veiligheidscriteria voorop en bepaalt een lijst met verboden producten. Deze Europese regelgeving is echter nog niet omgezet in de Belgische wetgeving.

5. Controle
Wat de controle door de autoriteiten betreft, pleit de Gezondheidsraad voor een regelmatige inspectie van schoonheidssalons, waarbij o.m. volgende aspecten worden gecontroleerd: gebruikte producten, infrastructuur, opleiding, geïnformeerde toestemming.

Lees ook: Nieuwe regels voor piercers en tatoeëerders

Lees ook: Risico's piercings en tatoeages
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram