Geen verband tussen DTP-vaccin en wiegendood

nieuws Er bestaat geen verband tussen het DTP-vaccin (tegen difterie, tetanus en pertussis of kinkhoest) en wiegendood. Dat blijkt uit een grootschalig Brits onderzoek. In het verleden waren geruchten opgedoken dat het vaccin het risico op wiegendood zou verhogen. Uit het Brits onderzoek blijkt daarentegen dat het vaccin het risico op wiegendood zelfs lichtjes verlaagt.
Wiegendood is het plotseling zonder aanwijsbare oorzaak overlijden van een niet zieke zuigeling. Wiegendood trof tot voor enkele jaren in ons land ongeveer 1,8 zuigelingen op 1000, voornamelijk tussen de 2de en de 6de levensmaand. Wiegendood is de voornaamste doodsoorzaak bij zuigelingen tussen 1 maand en 1 jaar (35 tot 40% van de gevallen). Dank zij een betere voorlichting van artsen én jonge ouders is het aantal sterfgevallen de laatste jaren sterk teruggelopen.
Het DTP-vaccin wordt in ons land samen met het poliovaccin en het HiB-vaccin toegediend vanaf 2 maanden, met een tweede dosis op 3 maanden en een derde op 4 maanden, gevolgd door een herhaling op 13 maand.

Bron: British Medical Journal 2001, 822

Lees ook: Wat is wiegendood?


Laatst bijgewerkt: september 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram