WC op school: net is pret

nieuws Kinderen vinden de toiletten op school vaak vies, ze stinken, er is geen toiletpapier, anderen trekken de deur open, er is te weinig tijd… In het secundair onderwijs gaat één op drie meisjes bijvoorbeeld nooit naar de toiletten op school. Vuile toiletten of de idee dat toiletten vuil zijn, doen kinderen hun plas ophouden tot thuis. Wat op termijn tot blaasproblemen en/of constipatie kan leiden.

Tips voor een aangenamer toilet
• De toiletten en wastafels worden minstens één keer per dag gepoetst en bij voorkeur na elke speeltijd. Een hangend toilet vergemakkelijkt de schoonmaak.
De vloer is best voegloos, glad en bestand tegen urinezuur.

• Op regelmatige tijdstippen wordt er meermaals per week een product in de sanitaire toestellen gegoten ter bevordering van de hygiëne.

• Propere toiletten zijn niet alleen een zaak van de poetsvrouw. Leerkrachten en leerlingen zijn samen verantwoordelijk: meld wanneer iets stuk is, een kraan lekt, het papier op is… Dan kan er ook snel wat aan gedaan worden. Toezicht is belangrijk. Geef vandalen geen kans.

Privacy
Iedereen heeft recht op privacy wanneer hij in het kleinste kamertje zit. Zorg dat leerlingen de deuren kunnen afsluiten.

Hygiëne
Iedereen die het toilet bezoekt moet de mogelijkheid hebben om de handen te wassen met water en zeep en de handen kunnen afdrogen. Gewone zeep is meer dan voldoende. De zogenaamde ‘anti-bacteriële’ zepen maken niet het verschil. Indien er stoffen handdoeken gebruikt worden, worden deze dagelijks ververst. Het is eerder aan te raden dispensers te gebruiken met (papieren) afdroogdoeken.

• Verlucht, verwarm, verlicht de toiletten voldoende.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram