Voorzichtig met insecticiden tegen vervelende insecten

123-insecticiden-spray-muggen-170-06.jpg

nieuws Vlooienbandjes, strips, sprays, poeders en anti-insectenapparaten bevatten insecticiden. Die kunnen neerslaan op het tapijt, de vloer, de gordijnen, het meubilair, het speelgoed en op stofdeeltjes. Jonge kinderen lopen een groot risico om insecticiden binnen te krijgen omdat ze op handen en voeten kruipen, alles in hun mondje stoppen en vaak huisdieren strelen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat kinderen die langdurig blootgesteld zijn aan insecticiden grotere kansen op kanker, hormonale- en immuniteitsstoornissen hebben.

• Met een goede hor kunt u de meeste stekende insecten of vervelende vliegen buiten houden.
• Gebruik alleen insecticiden als het niet anders kan. Vooral orgaanfosfaat- en carbamaat-insecticiden zijn giftig. Tegenwoordig bevatten bijna alle insecticiden pyrethinen of –derivaten, vaak in spuitbus. Ze zijn minder schadelijk voor de mens, maar kunnen soms allergische reacties veroorzaken.
• Gebruik en bewaar deze producten buiten bereik van kinderen. Gebruik ze liefst ook niet als er zwangere vrouwen of mensen met astma in de buurt zijn.
• Lees de gebruiksaanwijzing goed en pas de aanbevolen voorzorgsmaatregelen toe: niet eten, drinken of roken tijdens het gebruik, huisdieren weghalen, aquarium afdekken, niet gebruiken bij een vlam door de ontvlambare gassen. Gebruik zoveel mogelijk een verstuiver zonder drijfgas.
Hou u altijd aan de aanbevolen hoeveelheden.
• Inademing en contact met de huid en de ogen zoveel mogelijk vermijden. Na gebruik zeker de handen wassen.
• Spuit nooit een insecticide in de buurt van voedsel, keukengerei, de katten- of hondenbak, een aquarium, enz.
• Mits goede verluchting nadien kan ook een insecticide als spray gebruikt worden in de kinderkamer, voor het slapengaan, om zo de insecten te doden die gedurende de dag zijn binnengekomen.
• Muggenstekkers of andere apparaten op basis van insecticiden zijn niet aangeraden voor gebruik in kamers waar kinderen aanwezig zijn. U kunt ze eventueel wel gebruiken als het kind niet in de kamer aanwezig is.
• Een anti-insectenapparaat met ultrasone geluiden is niet giftig, maar de doeltreffendheid ervan is niet bewezen.

Meer info
www.kindengezin.be
www.fytoweb.fgov.be
nl.observ.be
http://npic.orst.edu/health/child.html


Laatst bijgewerkt: juli 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram