Zo maak je zelf mooie kind- en babyfoto’s

dossier Je krijgt maar één kans om een mooi moment uit het leven van jouw kindje te vereeuwigen op foto. Vergeet sluitertijd en diafragma, met onderstaande tips van Mamarazzi Kathleen De Ploey kan ook jij aan de slag.

Niets in scène zetten

‘Ga daar staan en lach eens mooi!’, dat werkt niet bij kinderen. Ik zeg altijd: ‘Je mag lachen, maar je moet niet.’ Je kan trouwens beter ergens blijven zitten en bij wijze van spreken onzichtbaar worden. Ze zullen vergeten dat je er bent, en die spontane foto’s zijn zoveel mooier.

Licht

Mensen denken vaak dat een zonnige dag ideaal is voor een fotoshoot, maar ik fotografeer nóóit in de zon, onder andere omdat er dan schaduwval is op het gezicht. Een bewolkte dag geeft een veel beter licht. Een ondergaande zon geeft daarentegen wel een heel mooi effect, omdat je dan een warme gloed op de foto’s krijgt.

Compositie

Ik ben een grote fan van de ‘regel van drie’. Daarbij verdeel je het scherm met vier lijnen in 9 gelijke vlakken, en probeer je de foto zo te nemen dat de belangrijkste zaken op die snijlijnen liggen. Je zal bijvoorbeeld zien dat een panoramische foto veel mooier is als je de horizon niet in het midden van het beeld legt, maar erboven of eronder. Normaal gezien kan je ook wel bij een smartphone de camera-instellingen aanpassen zodat het raster verschijnt. https://www.instagram.com/p/BdGmx1ejqgD/?utm_source=ig_web_copy_link

Achtergrond

Ik neem foto’s met scherptediepte, zodat de achtergrond wazig wordt en het niet uitmaakt wat er op de achtergrond staat. Focus wel altijd op de ogen, want die moeten zeker scherp in beeld staan. Maar je moet niet altijd met scherptediepte werken. Thuis heb ik een kamer waar maar heel weinig natuurlijk licht binnenkomt. Als de zon door dat kleine raampje naar binnen schijnt, wordt de achtergrond automatisch bijna zwart. Dat geeft ook een heel mooi resultaat.

Kleuren

Om een mooi kleurenspel te creëren, kan je beter de kindjes in warme kleuren kleden. Geen pastelroze bijvoorbeeld, maar wel het Petit Bateau-geel, oker, roest, petrol-groen-blauw… Aardetinten. Zo krijg je een heel warme foto. Ondertussen koop ik zelfs kinderkledij in functie van foto’s. (lacht)

Perspectief

Kruipt je baby op de grond? Ga dan ook plat op de grond liggen, en toon de wereld vanuit zijn perspectief. Zoiets geeft een veel mooier resultaat dan als je alle foto’s vanuit jouw eigen ooghoogte neemt.

Details

Het is heel leuk om eens enkel een handje, een voetje, een oogje of een ander detail op foto vast te leggen. Een macrolens geeft daarbij natuurlijk het beste resultaat, want die brengt alles haarfijn in beeld, maar ook met een smartphone kan het lukken.

Wegkijken

Zoals ik hierboven al zei, neem je de mooiste foto’s als kinderen spontaan zijn en vergeten dat jij er bent. Vermijd dus dat ze recht in de lens kijken. Richten ze hun blik op iets specifiek? Kadreer dan zodanig dat ook dát in beeld komt. https://www.instagram.com/p/B-5JMFPAyhj/?utm_source=ig_web_copy_link

Newborn

Vergis je niet, newbornfotografie is een opleiding op zich. Die Anne Geddes-foto’s thuis nabootsen, zal dus veel moeilijker zijn dan het lijkt.. Maar áls je foto’s neemt van je pasgeboren kindje, zorg dan dat het zeker warm genoeg is in de kamer. Je kan ook best net ervoor te drinken geven, zodat het kleintje volledig ontspannen is. Je kan eventueel wat props gebruiken, maar wat je vooral nodig hebt, is geduld (lacht). Je vindt Mamarazzi ook op Instagram en Facebook.  


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram