Op reis? Sensorisch speelgoed en tips om peuters en kleuters onderweg te entertainen

dossier

Heb je een stevige autoreis of een uren durende vliegreis op de planning? Dan kan je beter wat entertainment voorzien voor de kindjes. Redactrice Sofie heeft een peuter die écht niet graag in de auto zit, maar gelukkig ook een waterdicht plan van aanpak - of dat hoopt ze tenminste.

Sofie: “Vorig jaar bleek de rit naar Zuid-Frankrijk een serieuze uitdaging voor onze peuter, en dus ook voor ons, maar deze keer ben ik goed voorbereid. Denk ik. Hoop ik. Ik heb er in elk geval het volste vertrouwen in.”

Autotafel

Beide kindjes hebben een autotafeltje waar je tekeningen kan insteken, zodat ze met whiteboardmarkers kunnen kleuren… en blijven kleuren. Ik heb ook een kleurboekje, krasboekje en waterkleurboekje voorzien, én stiften. Vorig jaar waren de stiften al uitgedroogd nog voor de bij Parijs waren, maar nu ben ik van plan alle dopsels aan elkaar te tapen. Een ideetje dat ik spotte op Instagram.

https://www.instagram.com/p/CH9fymAnAd2/?utm_source=ig_web_copy_link

Quiet book

Ik las vorig jaar al over quiet books voor kinderen op buitenlandse websites, maar de zoektocht naar zulke boekjes liep toen stroef. Nog niet heel ingeburgerd hier bij ons precies? Intussen ben ik nog meer overtuigd dat dit een grote hit wordt, zowel bij de kleuter als de peuter, dus heb ik er onmiddellijk twee gekocht via Vinted. Voor gepersonaliseerde quiet books moet je zo'n 10 euro per bladzijde rekenen. Handige mama’s kunnen zelf aan de slag met DIY-pakketten.

https://www.instagram.com/p/CRUCMc-J86y/?utm_source=ig_web_copy_link

Fidget toys

Kleine prutsspelletjes die er niet alleen kleurrijk uitzien, maar ook nauwelijks kapot te krijgen zijn en bovendien ook relaxerend werken? Yes please. Ik kocht er enkele tweedehands.

Busy board

Onze peuter doet niets liever dan iets open- en dichtritsen en eender welk kliksysteem testen, dus volgens mij wordt ook dit een schot in de roos: een mapje vol slotjes, knopen en andere sluitingen die ze naar hartenlust kan uitproberen. Het busy board zou ook goed zijn voor de oog-handcoördinatie en de fijne motoriek.

Luisterverhalen en liedjes voor kinderen

Op YouTube en Spotify vind je heel wat kindermuziek (Kapitein Winokio bijvoorbeeld) en luisterverhalen. Ik hoorde veel goeds over die van Kabouter Korsakov van Het Geluidshuis. We hebben voor onze kleuter en peuter ook een hoofdtelefoon voorzien, dus die verhaaltjes mogen gerust op repeat.

Schatkaart

Ik heb de route geprint, en op bepaalde plaatsen een kruisje gezet. Dat zijn de momenten waarop ze een heel klein cadeautje (fidget toys) of iets lekkers om te eten krijgen, zoals rozijntjes. Op die manier kunnen ze zelf ook beter aanvoelen hoe lang de autorit nog duurt.

Lees ook:
Hoe kan je je baby best beschermen tegen muggen?
Montessori: 10 sensorische spelideetjes voor peuters en kleuters
Zo overleef je een autoreis met een peuter die écht niet graag in de auto zit
De leukste educatieve apps voor peuters (vanaf 2 jaar)


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram