Ongerustheid over melamine-bamboeservies: wat is het probleem?

123_melamine_bestek_plastic_2020.jpg

nieuws Europa heeft onlangs de verkoop van melamine-bamboeservies verboden. Hoewel de reden een administratieve rechtzetting is, roept de beslissing niet voor het eerst vragen op over de veiligheid van deze producten, die zeker bij kinderen populair zijn. Er is geen direct gevaar op gezondheidsschade, maar je neemt bij gebruik toch beter bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht.

Voor alle duidelijkheid, er is geen enkel probleem met servies dat volledig uit bamboe bestaat. De Europese beslissing betreft producten gemaakt uit een mix van de kunststof melamine en bamboevezels. Die lichte, onbreekbare en vaak kleurrijke borden en bekers zijn erg geliefd bij kinderen. Maar omdat er nooit een toelating was gegeven om dergelijke producten te verkopen, voldoen ze automatisch niet aan de Europese regelgeving. Ze zijn nu dus uit de rekken gehaald omdat de verkoop ervan administratief niet in orde is, niet omdat ze per definitie onveilig zijn.

Lees ook: Onderzoekers waarschuwen voor microplastics in populaire plastic zuigflessen

Schadelijke stoffen
Toch worden er al lang vragen gesteld over de veiligheid van melamine-bamboeservies. Het probleem is dat er door verhitting schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Zo is het mogelijk dat we met de voeding ook melaminedeeltjes binnenkrijgen, wat nierproblemen kan veroorzaken, onder andere nierstenen. Misschien herinner je je nog het schandaal uit 2008,  toen verschillende baby’s in China nierproblemen kregen als gevolg van melamine in melkpoeder. Bij gebruik van melamine-bamboeservies kan er ook nog een andere stof, formaldehyde, in je eten terechtkomen, wat kan leiden tot maagzweren en andere maagklachten.
Voorzorgsmaatregelen
Er is echter geen reden voor paniek: melamine-bamboeservies maakt je niet per definitie ziek en er zijn geen aanwijzingen van gezondheidseffecten op de lange termijn. Maar als je dit soort bekers of borden gebruikt, neem je best enkele voorzorgsmaatregelen. Er is geen gevaar met koude voeding, je moet vooral opletten als het materiaal wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 70 graden Celsius. Serveer dus geen warme dranken of warm voedsel in deze producten en plaats ze niet in de microgolfoven. Je kan het servies best met de hand afwassen of eventueel in de bovenste lade van de vaatwasser plaatsen. Ook slijtage houdt een mogelijk risico in, want daardoor kunnen er kleine melaminedeeltjes losraken.

Lees ook: Hoe milieuvriendelijk zijn bioplastics?

Volledig uit melamine
Er bestaat ook servies dat volledig uit melamine is gemaakt, wat een stuk veiliger is, al wordt het afgeraden om het te gebruiken voor kinderen jonger dan drie jaar. Je plaatst het best ook niet in de microgolfoven of vaatwasser. Het verschil tussen melamineservies met en zonder bamboe is vaak wel lastig te zien. Servies dat volledig uit melamine bestaat is vaak glanzender, terwijl melamine-bamboe servies meestal een mattere kleur heeft en je er dikwijls ook kleine bamboevezels in kan zien. 
Alternatieven
Er zijn gelukkig ook veel veilige alternatieven. Gewone keramiek, porselein en glas zijn nog altijd de beste materialen omdat er geen deeltjes kunnen vrijkomen als je het opwarmt. Bekers uit roestvrij staal zijn ook een goede optie. Nog andere voorbeelden van veilige mogelijkheden zijn siliconen en verschillende plastics, zoals polypropyleen.

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.nieuwsblad.be
https://www.trouw.nl
https://www.voedingscentrum.nl

Lees ook: Een wistjedatje voor in de keuken: is een plastic snijplank hygiënischer dan een houten snijplank?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram