Hoe milieuvriendelijk zijn bioplastics?

123m_milieu_plastic_2020.jpg

nieuws We beseffen met zijn allen steeds meer hoe slecht plastics zijn voor onze planeet en gezondheid. Ze dragen namelijk onder meer bij aan de klimaatverandering, luchtvervuiling en afvalophoping in zee. Bioplastics klinken dan wel een heel stuk milieuvriendelijker, maar zijn op zich geen ideale oplossing. 

Bioplastics is eigenlijk een behoorlijk verwarrende term. Het staat voor twee heel verschillende soorten plastics: biobased en biodegradeerbare plastics. De eerste zijn plastics die gemaakt zijn van biologisch materiaal, de tweede zijn biologisch afbreekbaar.
Hernieuwbare biologische grondstoffen
Terwijl reguliere plastics gemaakt worden van aardolie, een fossiele grondstof, produceert men biobased plastics op basis van hernieuwbare biologische grondstoffen, zoals planten en bacteriën. Zo zijn er bijvoorbeeld bioplastics van maïs, tarwe, suikerriet en eetbare oliën.

Het voordeel van de meeste biobased plastics is dat ze een kleinere ecologische voetafdruk hebben dan fossiele plastics, omdat er minder CO2 vrijkomt bij het productieproces. Ze zijn echter niet per se beter voor ons milieu, omdat je voor bijvoorbeeld het kweken van maïs veel kostbare landbouwgrond en water nodig hebt. Zo kan het verbouwen van de nodige natuurlijke materialen voor bioplastics botsen met de wereldwijde voedselproductie.

Ook is het niet zo dat biobased plastics automatisch gemakkelijker afbreekbaar zijn dan fossiele plastics. Soms hebben ze dezelfde chemische structuur, zodat ze even moeilijk vergaan. Zo bestaan er biopetflessen gemaakt uit maïs en aardappelen die even slecht afbreekbaar zijn als petflessen uit aardolie.
Niet afbreekbaar in natuur
Biodegradeerbare plastics kunnen wel door micro-organismen worden afgebroken tot onschadelijke deeltjes zoals water en koolstof, gelijkaardig aan compost. Ze kunnen zowel uit aardolie als uit biologisch materiaal gemaakt worden. 

Biodegradeerbaar wil echter in de meeste gevallen niet zeggen dat ze uit zichzelf vergaan in de natuur. Meestal kunnen ze enkel worden afgebroken in industriële compostinstallaties, bij een specifieke temperatuur en met een bepaalde hoeveelheid vocht. Gooi ze dus zeker niet zomaar in de vrije natuur, want dan zijn ze evengoed zwerfvuil die de natuur schade toebrengt.
Minder gebruiken en recycleren
Bioplastics vormen dus een complex en genuanceerd verhaal. Waar experts in het algemeen wel enthousiast over zijn, zijn biobased plastics gemaakt uit restafval. Zo wordt er volgend jaar in Nederland een veelbelovend project opgestart waarbij voedselresten en afvalwater worden omgezet in plastics. Ook maken bedrijven al verpakkingen uit restafval. 

Uiteindelijk kunnen we echter enkel duurzamer omgaan met plastics als we er minder van gebruiken, zeker minder eenmalige verpakkingen, en sterker inzetten op herbruikbare plastics. Goed sorteren blijft uiteraard ook cruciaal, zodat we plastics telkens kunnen recycleren tot nieuwe producten. 

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.plasticsoupfoundation.org
https://www.voordewereldvanmorgen.nl

Lees ook: “Duurzaamheid wint aan populariteit, maar gemak primeert”

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram