Oudste kind heeft meeste kans op succes

dossier Uit een onderzoek bij duizenden gezinnen uit Denemarken en Florida blijkt dat het oudste kind succesvoller is dan zijn jongere broer of zus. Die laatste zou 20 tot 40 procent vaker op de vingers worden getikt op school en komt ook opvallend meer in aanraking met het gerecht. Heb of wil jij een groot gezin? Dan heeft professor Joseph Doyle, die het onderzoek leidde, slecht nieuws voor de Benjamin van de bende: “Hoe meer oudere broers of zussen, hoe groter de kans dat ze zich inlaten met criminaliteit.”

Hoe komt dat?

“De eerstgeborene heeft zijn ouders als rolmodellen, en krijgt ook zo goed als de onverdeelde aandacht”, vertelt Doyle. “Jongere kinderen kijken niet alleen met grote ogen naar de ouders, maar nemen ook een voorbeeld aan die oudere broer of zus, die amper een paar jaar ouder is en weleens de regels aan z’n laars lapt. En hoe meer kinderen in een gezin, hoe groter de kans dat de kleinste spruit(en) later grote deugnieten worden.”

Is het eerste kind slimmer en de tweede socialer?

Eerder bleek uit een studie in Noorwegen dat de eerstgeborene een hoger IQ heeft dan jongere broers en zussen. Maar aangezien de scores maar een tweetal punten lager lagen, willen de experts liever niet uitpakken met zo’n statement. Een ander onderzoek, bij gezinnen met drie kinderen, zou dan weer bewijzen dat het middelste kind vooral aandacht spendeert aan zijn vrienden, terwijl de oudste en de jongste prioriteit geven aan de familie.

Met een korrel zout

Heel wat onderzoekers hebben al geprobeerd om een formule op te stellen die voor elk gezin geldt, maar uiteindelijk geven ze allemaal toe dat je niet iedereen over dezelfde kam mag scheren. Elk gezin is anders en uiteraard spelen nog heel wat andere factoren mee in de ontwikkeling van een kind. Hoe graag je dit artikel dus ook wil doorsturen of net wegsteken: ondanks de geboortevolgorde heb je wel degelijk zelf je persoonlijkheid en je toekomst in de hand. Lees ook: Waarom oma en opa zo belangrijk zijn Hoe stimuleer je kinderen om mooi samen te spelen? Wat als je kindje bang is in z'n kamer? Wat als je kind niets wil eten... behalve appelmoes? Bronnen: www.nber.org www.journals.uchicago.edu www.newsweek.com


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram