Jonge kinderen hebben minder calorieën nodig dan gedacht

123-tek-kind-obesit-zetel-snoep-170_08.jpg

nieuws Bestaande formules berekenen de hoeveelheid energie die kinderen op 3-4 jarige leeftijd in rust verbruiken niet goed. Zij overschatten dit energieverbruik met 8-19%. Juist bij jonge kinderen met overgewicht geven de formules een te hoge inschatting van wat het kind nodig heeft. Voedingsadviezen die van deze formules gebruikmaken, kunnen dan juist leiden tot nog meer overgewicht. Dit blijkt uit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het voorkómen van overgewicht begint al op jonge leeftijd, maar hoe weet je wat een kind van 3 jaar aan calorieën, oftewel energie nodig heeft? Daarvoor zijn formules ontwikkeld. Op basis van de lengte en het gewicht van een kind is te berekenen hoeveel calorieën nodig zijn voor normale groei.

De bestaande formules om het energieverbruik in rust te schatten
zijn vooral gebaseerd op het gewicht van het kind. Maar volgens de studie hangt het werkelijke energieverbruik samen met de hoeveelheid spieren, de vetvrije massa. Kinderen met overgewicht hebben relatief meer vetmassa dan slanke kinderen. Daarom komt de studie tot de conclusie dat de formules vooral voor de kleinere en heel jonge kinderen het energieverbruik te hoog inschat. Voedingsadviezen die op de formules zijn gebaseerd, kunnen dan voor nog meer overgewicht zorgen.

Beweging
Kinderen die meer tijd vrij mogen bewegen hadden op de leeftijd van 9 maanden een kleinere buikomvang dan degene die minder lang vrij mochten bewegen. Volgens de studie kan meer tijd om vrij te bewegen bijdragen aan een gezond groeipatroon voor kinderen van 0 tot 1 jaar.

Televisie op de slaapkamer
De studie onderzocht ook het verband tussen het lichaamsgewicht van kinderen van 3-4 jaar oud en de hoeveelheid tijd die naar een beeldscherm kijken, hoe lang ze slapen, buiten spelen, het hebben van een televisie op de slaapkamer en het aantal televisies in huis. Op basis van de gegevens van 759 kinderen werd vastgesteld dat een korte slaapduur, meer tijd achter een beeldscherm en een televisie in de slaapkamer kunnen bijdragen aan overgewicht op de leeftijd van 3-4 jaar. Meer of minder buiten spelen had op deze leeftijd nog geen invloed.


Laatst bijgewerkt: augustus 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram